Vetkoek aranybarna gömbformában, mellé tálalt színes zöldséges curryvel

Vetkoek zöldséges curryvel

A vetkoek, vagyis az \'olajban sült kenyér\', Dél-Afrika egyik legikonikusabb étele, amelyet gyakran fogyasztanak utcai árusoknál vagy családi összejöveteleken. Nevét az afrikaans nyelvből kapta, és szó szerint „zsíros süteményt” jelent. A kenyértészta olajban való sütése nemcsak gyors elkészítést biztosít, de belül puha, kívül ropogós állagot is eredményez. A zöldséges curry egy modern, vegetáriánus kísérője ennek a hagyományos ételnek, amely harmonikusan ötvözi a dél-afrikai és indiai ízeket. A fűszeres, kókusztejes ragu tökéletes egyensúlyt alkot a semlegesebb vetkoekkel. Technikai tipp: ügyelj az olaj hőmérsékletére – ha túl forró, a vetkoek külseje gyorsan megég, de belül nyers marad. Ez az étel tökéletes egy hétvégi ebédhez, baráti összejövetelhez vagy akár piknikhez is – könnyen szállítható, laktató és garantáltan ízletes!

Előkészület 1 óra
Elkészítés 30 perc
Teljes 1 óra 30 perc
3600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Liszt
7 g Száraz élesztő
1 ek. Cukor
1 tk.
300 ml Langyos víz
500 ml Olaj a sütéshez
2 db Sárgarépa
1 db Cukkini
1 db Édesburgonya
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
400 ml Kókusztej
2 ek. Currypor
2 ek. Olaj a curryhez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, élesztőt, cukrot és sót. Fokozatosan add hozzá a langyos vizet, és gyúrj belőle puha, kissé ragacsos tésztát. Fedd le, és keleszd meleg helyen 1 órán át.

    Ne adj hozzá túl sok lisztet – a vetkoek akkor lesz levegős, ha a tészta kicsit lágyabb marad.

    2

    Közben készítsd el a curry alapját. Egy nagyobb serpenyőben hevíts olajat, dinszteld meg az apróra vágott vöröshagymát, majd add hozzá a zúzott fokhagymát és curryt.

    A curryport pirítsd meg röviden, így jobban kihozza az ízeit.

    3

    Add hozzá a felkockázott sárgarépát, édesburgonyát és cukkinít. Keverd át, majd öntsd fel a kókusztejjel. Főzd közepes lángon kb. 20 percig, míg a zöldségek megpuhulnak.

    Ha túl sűrű, adj hozzá kevés vizet – ha híg, főzd tovább fedő nélkül.

    4

    Amikor a tészta megkelt, oszd 8 egyforma részre. Olajos kézzel formálj belőlük gombócokat, és kissé lapítsd le őket.

    Olajos kézzel könnyebben formálhatod a tésztát, és nem fog hozzáragadni.

    5

    Forrósíts fel bő olajat egy mély serpenyőben. Sütésenként 2-3 vetkoeket süss aranybarnára, oldalanként kb. 2-3 percig. Papírtörlőn csepegtesd le.

    Teszteld az olajat egy kis tésztadarabbal – ha feljön és sülni kezd, megfelelő a hőmérséklet.

    6

    Tálald a friss, ropogós vetkoeket a meleg zöldséges curryvel. Kívül ropogós, belül puha kenyérgolyóként tökéletesen kiegészíti a fűszeres mártást.

    A vetkoek frissen a legfinomabb – ha előre készíted, melegítsd vissza sütőben, hogy ropogós maradjon.