Viennetta Feketeribizlis jégkrémtorta fehér csokoládéval és gyümölcsszósszal

Viennetta Feketeribizlis

A feketeribizli karakteres, kissé fanyar íze az egyik legkülönlegesebb alapanyag a gyümölcsalapú desszertek világában. A Viennetta Feketeribizlis változata ezt a különleges ízt ötvözi a klasszikus vaníliás jégkrém lágyságával és a fehér csokoládé édességével. Az 1990-es évek végén jelent meg néhány nyugat-európai országban, mint limitált nyári kiadás, és rövid időn belül kultikus státuszba emelkedett. A rétegek harmonikus elrendezése, a roppanós csokoládé textúrája és a feketeribizlis szósz vibráló színe együttesen teszik látványossá és élvezetessé ezt az elegáns jégkrémtortát. Ez a desszert ideális választás nyári ünnepekre, családi vacsorák lezárására vagy akár egy különleges hétköznap esti kényeztetésre is. Tipp: Ha szeretnéd még intenzívebbé tenni a gyümölcsízt, házi feketeribizli szószt készíthetsz passzírozott bogyóból, kevés cukorral és citromlével főzve.

Előkészület 30 perc
Elkészítés N/A
Teljes 30 perc
1980 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
350 ml Feketeribizli ízesítésű fagylalt
350 ml Vanília fagylalt
150 g Fehér csokoládé
20 g Kókuszzsír
50 ml Feketeribizli szósz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Vedd ki a feketeribizlis és vaníliás fagylaltokat a fagyasztóból, és hagyd őket szobahőmérsékleten kb. 10–15 percig, hogy kissé megpuhuljanak. TIPP: A fagylalt akkor ideális a rétegezéshez, ha könnyedén kenhető, de még nem folyik.

    Ha nincs vanília fagylaltod, helyettesítheted tejszínes fagylalttal is.

    2

    Olvaszd fel a fehér csokoládét a kókuszzsírral vízgőz felett, amíg teljesen sima és folyós lesz. TIPP: A kókuszzsír segít abban, hogy a csokoládé vékony és ropogós rétegként szilárduljon meg.

    A fehér csokoládé könnyebben ég meg, mint az étcsokoládé, ezért különösen figyelj oda az olvasztás során.

    3

    Egy téglalap alakú formát bélelj ki sütőpapírral. Elsőként egy réteg feketeribizlis fagylaltot kenj az aljára, majd vékonyan önts rá egy kevés olvasztott csokoládét. Fagyaszd 5 percig. TIPP: A rétegek közti hűtés segít megőrizni a tiszta határokat.

    Ha nincs sütőpapírod, használhatsz folpackot is a forma kibéleléséhez.

    4

    Következő rétegként simíts el vanília fagylaltot, újabb fehér csokoládéval. Ezt a váltakozást ismételd, míg az alapanyagok elfogynak. TIPP: A rétegek száma ideálisan legalább 6 legyen a látványos textúra érdekében.

    A rétegek sorrendjét variálhatod, de a feketeribizlis fagylalt intenzív íze miatt érdemes felváltva rétegezni a vaníliával.

    5

    A legfelső rétegre csorgass feketeribizli szószt hullámosan, majd egy kanál hátával enyhén húzd meg, hogy mintát képezzen. TIPP: A szósszal óvatosan bánj, hogy ne olvassza meg a felső fagylaltréteget.

    Ha nincs feketeribizli szószod, használhatsz más bogyós gyümölcs szószt is, például málnaszószt.

    6

    Tedd a kész desszertet fagyasztóba legalább 4 órára, de legjobb, ha egy éjszakán át dermeszted. Tálalás előtt hagyd 5 percig szobahőmérsékleten állni, és forró vízbe mártott késsel szeleteld. TIPP: A ferdén vágott szeletek még jobban kiemelik a rétegeket.

    A szeleteléshez használhatsz pizzavágót is, ami egyenletesebb szeleteket eredményez.