Whisky-karamell fagylalt tálalva

Whisky-karamell fagylalt

A whisky-karamell fagylalt egy igazán különleges és gazdag desszert, amely a lágy karamell és a karakteres whisky tökéletes egyensúlyát kínálja. A karamellizált cukor mély, édes ízét a whisky füstös aromája egészíti ki, így egy igazán felnőtteknek szóló fagylaltot kapunk. Ez a desszert tökéletes választás egy elegáns vacsora lezárásaként vagy egy hűsítő esti élvezetként. Ha még izgalmasabbá szeretnéd tenni, próbáld meg pirított dióval vagy csokoládéforgáccsal díszíteni!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 30 perc
420 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
100 g Barnacukor
50 g Vaj
250 ml Tejszín
200 ml Kondenzált tej
50 ml Whisky
5 ml Vanília kivonat
1 csipet Tengeri só

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy közepes lábasban olvaszd fel a vajat alacsony lángon, majd add hozzá a barnacukrot. Keverd folyamatosan, amíg a cukor teljesen feloldódik és karamellizálódik.

    A karamellizáláshoz türelem kell. Ne hagyd abba a keverést, különben a cukor leéghet.

    2

    Öntsd hozzá a tejszínt lassan, miközben folyamatosan kevered. Vigyázz, mert a forró karamell gőzt bocsáthat ki!

    A tejszín hozzáadásakor a karamell hirtelen megkeményedhet, de ne ess kétségbe, folyamatos keveréssel újra fel fog oldódni.

    3

    Add hozzá a vanília kivonatot és egy csipet tengeri sót, majd keverd össze, hogy az ízek tökéletesen összeérjenek.

    A tengeri só kiemeli a karamell édességét, és még komplexebb ízt ad.

    4

    Hagyd a karamellás keveréket szobahőmérsékleten kihűlni, majd keverd hozzá a kondenzált tejet és a whiskyt.

    A kihűtés azért fontos, hogy a kondenzált tej és a whisky ne főjenek meg a meleg karamellben.

    5

    Egy másik nagy tálban verd fel a tejszínt habbá, de ne legyen túl kemény, csak közepesen lágy állagot kapj.

    A túl kemény habot nehezebb a karamellás keverékkel összeforgatni.

    6

    Óvatosan forgasd össze a felvert tejszínt a karamellás whisky keverékkel, hogy egyenletesen krémes textúrát kapj.

    A tejszínt óvatosan forgasd bele, hogy ne törjön össze, és a fagylalt könnyű és levegős maradjon.

    7

    Öntsd a keveréket egy légmentesen zárható edénybe, és helyezd a mélyhűtőbe legalább 4-6 órára, vagy amíg teljesen meg nem dermed.

    A légmentesen zárható edény segít megelőzni a jégkristályok képződését.

    8

    Tálalás előtt hagyd a fagylaltot 5 percig szobahőmérsékleten állni, hogy könnyebben adagolható legyen.

    Ha túl kemény a fagylalt, tegyél egy kést forró vízbe, töröld szárazra, és azzal szedd ki a fagylaltot.