Yorkshire pudding karamellizált hagymával töltve, ropogós szélű angol köretként tálalva

Yorkshire pudding karamellizált hagymával

A Yorkshire pudding Anglia egyik legrégebbi és legkedveltebb körete, amelyet már a 18. században is felszolgáltak sültek mellé. Eredetileg a hús alá tett tésztaként készült, amely magába szívta a szaftokat. Képzeld el, ahogy a tojásos tészta magasra emelkedik a forró sütőben, ropogósra sülve kívül, és légiesen puha belül. A karamellizált hagyma hozzáadása egy modern, édes-savanyú csavart ad a klasszikus ételhez, amely tökéletesen kiegyensúlyozza a pudding semleges ízvilágát. Tipp: ezt az ételt előételként, köretként, vagy akár könnyű vacsoraként is tálalhatod, különösen ha extra sajttal vagy friss zöldfűszerekkel is kiegészíted. A siker titka a forróság – mind a sütő, mind az olaj legyen tűzforró, mielőtt belekerül a tészta!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
2100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
150 g Liszt
3 db Tojás
200 ml Tej
0.5 tk.
3 ek. Olaj
2 db Vöröshagyma
30 g Vaj
1 ek. Barnacukor
1 ek. Balsamico ecet

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A tojásokat üsd egy tálba, add hozzá a lisztet és a sót, majd fokozatosan keverd hozzá a tejet. Dolgozd csomómentesre, majd pihentesd a hűtőben 30 percig.

    A pihentetés alatt a glutén aktiválódik, így magasabbra emelkedik majd a pudding.

    2

    Közben a hagymát vékony szeletekre vágva lassan pirítsd meg a vajon egy serpenyőben. Amikor kezd karamellizálódni, add hozzá a barnacukrot és az ecetet, majd főzd további 10 percig alacsony lángon, amíg szirupos nem lesz.

    Ne kapkodd el – a karamellizálás kulcsa az idő és az alacsony hőmérséklet.

    3

    Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra. Egy muffinformába cseppents minden mélyedésbe kevés olajat, majd tedd a formát 5 percre a forró sütőbe, míg az olaj felforrósodik.

    Forró olaj nélkül nem fog felpúposodni a pudding – ne hagyd ki ezt a lépést!

    4

    Vedd ki óvatosan a forró formát, majd gyorsan öntsd bele a tésztát egyenlően a mélyedésekbe. Tedd vissza azonnal a sütőbe, és süsd 20-25 percig, amíg aranybarnák és magasra puffadtak.

    Soha ne nyisd ki a sütő ajtaját sütés közben, mert összeeshetnek!

    5

    A kész Yorkshire puddingokat vedd ki, és azonnal tálald karamellizált hagymával a tetejükön.

    Frissen a legfinomabb – ropogós külső, lágy belső és édes-savanyú hagyma tökéletes párosítás!