Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és vajazz ki egy kuglófformát, majd lisztezd be enyhén, hogy a tészta ne ragadjon bele.
A kivajazott formát szórd meg zsemlemorzsával vagy darált dióval a liszt helyett, így még könnyebben kifordítható lesz a kuglóf.
Egy nagy keverőtálban keverd össze a lisztet, zabpelyhet, sütőport és a vaníliás cukrot.
A száraz hozzávalókat alaposan keverd össze, hogy a sütőpor egyenletesen eloszoljon, így a kuglóf szépen megemelkedik.
Egy másik tálban habosítsd fel a puha vajat a kristálycukorral, amíg világos és krémes állagot kap.
A vaj legyen szobahőmérsékletű, de ne olvadjon meg teljesen, mert akkor nem lesz habos a végeredmény.
Egyenként add hozzá a tojásokat a vajas keverékhez, és minden tojás után alaposan keverd el, hogy levegős maradjon a tészta.
Ha a tojások hidegek, tedd őket langyos vízbe pár percre, mielőtt felhasználnád. Így könnyebben emulgeálódnak a vajjal.
Keverd hozzá a vanília kivonatot, majd felváltva add hozzá a száraz hozzávalókat és a tejet, hogy egyenletes tésztát kapj.
A száraz és nedves hozzávalókat felváltva add hozzá, és ne keverd túl a tésztát, mert kemény lehet.
Öntsd a tésztát az előkészített kuglófformába, majd egyengesd el a tetejét spatulával.
A forma aljára tehetsz egy réteg gyümölcsöt vagy csokoládédarabokat is.
Süsd a kuglófot előmelegített sütőben kb. 40-45 percig, vagy amíg egy beleszúrt tű tisztán kijön belőle. Ne nyisd ki a sütőt az első 30 percben, mert a tészta összeeshet!
Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Ha megsült, hagyd a formában 10 percig hűlni, majd borítsd ki egy rácsra, hogy teljesen kihűljön.
Ha a kuglóf nehezen jön ki a formából, tegyél rá egy nedves konyharuhát pár percre.
Tálalás előtt szórd meg porcukorral, és szeleteld fel. Kiváló egy csésze forró tea vagy kávé mellé.
Érdemes megvárni, hogy a kuglóf teljesen kihűljön, mielőtt felszeleteled, így nem fog morzsolódni. Ha extra ízt szeretnél, a porcukor mellé egy kevés fahéjat is szórhatsz rá.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.