Zalabya egyiptomi mézes fánk tálalva

Zalabya

A Zalabya egy híres egyiptomi és közel-keleti desszert, amelyet gyakran ünnepi alkalmakon készítenek. Az aranybarna, ropogós tésztagolyók mézbe vagy cukorszirupba mártva édes és ellenállhatatlan finomsággá válnak. Ez a tradicionális édesség az arab konyha egyik alapdarabja, és hasonlít a görög loukoumades vagy a török lokma fánkokhoz. Ha otthon készíted el, garantáltan élvezheted az autentikus közel-keleti ízeket!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
420 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
250 g Búzaliszt
5 g Élesztő
10 g Cukor
1 csipet
200 ml Víz
20 g Kukoricakeményítő
500 ml Növényi olaj (sütéshez)
100 ml Méz vagy cukorszirup (tálaláshoz)
2 g Őrölt fahéj (opcionális)
20 g Aprított pisztácia (díszítéshez, opcionális)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy tálban keverd össze a lisztet, cukrot, sót és kukoricakeményítőt.

    A kukoricakeményítő segít abban, hogy a fánkok ropogósabbak legyenek.

    2

    Langyos vízben oldd fel az élesztőt, majd öntsd a száraz hozzávalókhoz.

    A víz hőmérséklete fontos az élesztő aktiválásához. Ne legyen se túl hideg, se túl meleg (kb. 30-35°C az ideális).

    3

    Keverd simára a tésztát, majd takard le, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg duplájára nő.

    A kelesztéshez ideális hely egy meleg, huzatmentes sarok. Ha nincs ilyen helyed, a sütőt is használhatod: melegítsd elő a legalacsonyabb hőfokon, majd kapcsold ki és tedd be a tésztát.

    4

    Forrósítsd fel az olajat egy mély serpenyőben, és közepesen magas hőfokon készítsd elő a sütéshez.

    Az olaj hőmérsékletét ellenőrizheted úgy, hogy egy pici darab tésztát dobsz bele. Ha azonnal elkezd sülni és feljön a felszínre, akkor elég forró.

    5

    Egy kanállal vagy habzsákkal adagold az olajba a tésztát, hogy kis gömböket kapj.

    Ha kanállal adagolod, mártsd a kanalat forró olajba minden adagolás előtt, így a tészta nem fog ráragadni.

    6

    Süsd a tésztagolyókat aranybarnára, folyamatosan kevergetve, hogy egyenletesen süljenek.

    A folyamatos kevergetés biztosítja, hogy a fánkok minden oldalukon egyenletesen süljenek meg.

    7

    Ha elkészültek, szedd ki őket papírtörlőre, hogy a felesleges olajat leitassa.

    A papírtörlő helyett használhatsz rácsot is, így a zalabya alja nem fog elázni.

    8

    Még melegen forgasd meg a fánkokat mézben vagy cukorszirupban, majd szórd meg őrölt fahéjjal és aprított pisztáciával.

    A meleg fánkok jobban beszívják a mézet vagy a szirupot, így ízletesebbek lesznek.

    9

    Frissen tálald, mert így lesz a legfinomabb, kívül ropogós, belül pedig puha.

    Tálalás előtt meglocsolhatod mézzel vagy datolyasziruppal is.