Egy tálban keverd össze a lisztet, cukrot, sót és kukoricakeményítőt.
A kukoricakeményítő segít abban, hogy a fánkok ropogósabbak legyenek.
Langyos vízben oldd fel az élesztőt, majd öntsd a száraz hozzávalókhoz.
A víz hőmérséklete fontos az élesztő aktiválásához. Ne legyen se túl hideg, se túl meleg (kb. 30-35°C az ideális).
Keverd simára a tésztát, majd takard le, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg duplájára nő.
A kelesztéshez ideális hely egy meleg, huzatmentes sarok. Ha nincs ilyen helyed, a sütőt is használhatod: melegítsd elő a legalacsonyabb hőfokon, majd kapcsold ki és tedd be a tésztát.
Forrósítsd fel az olajat egy mély serpenyőben, és közepesen magas hőfokon készítsd elő a sütéshez.
Az olaj hőmérsékletét ellenőrizheted úgy, hogy egy pici darab tésztát dobsz bele. Ha azonnal elkezd sülni és feljön a felszínre, akkor elég forró.
Egy kanállal vagy habzsákkal adagold az olajba a tésztát, hogy kis gömböket kapj.
Ha kanállal adagolod, mártsd a kanalat forró olajba minden adagolás előtt, így a tészta nem fog ráragadni.
Süsd a tésztagolyókat aranybarnára, folyamatosan kevergetve, hogy egyenletesen süljenek.
A folyamatos kevergetés biztosítja, hogy a fánkok minden oldalukon egyenletesen süljenek meg.
Ha elkészültek, szedd ki őket papírtörlőre, hogy a felesleges olajat leitassa.
A papírtörlő helyett használhatsz rácsot is, így a zalabya alja nem fog elázni.
Még melegen forgasd meg a fánkokat mézben vagy cukorszirupban, majd szórd meg őrölt fahéjjal és aprított pisztáciával.
A meleg fánkok jobban beszívják a mézet vagy a szirupot, így ízletesebbek lesznek.
Frissen tálald, mert így lesz a legfinomabb, kívül ropogós, belül pedig puha.
Tálalás előtt meglocsolhatod mézzel vagy datolyasziruppal is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.