Zeppole di San Giuseppe, vaníliakrémmel és cseresznyével töltve, porcukorral megszórva

Zeppole di San Giuseppe

A Zeppole di San Giuseppe egy tradicionális olasz édesség, amelyet különösen március 19-én, azaz Szent József napján fogyasztanak. Eredete Nápolyhoz köthető, ahol évszázadok óta készítik ezt a krémmel töltött, édes tésztagyűrűt. A desszert jellemzője a könnyű, ropogós tészta és a gazdag vaníliás töltelék, a tetején kandírozott cseresznyével. Ahogy a tészta sül, a konyhát betölti a friss, vajas illat, amit a vaníliakrém lágy aromája követ. Technikai tipp: a sikeres zeppole titka a megfelelő hőmérséklet és a krém sűrűsége – ne legyen túl folyós! Ez az édesség tökéletes választás családi ünnepekre, vallási megemlékezésekre vagy bármely különleges alkalomra, amikor valami igazán autentikusra vágyunk.

Előkészület 40 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 1 óra
2700 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
250 ml Víz
50 g Vaj
1 csipet
150 g Liszt
4 db Tojás
1 l Olaj a sütéshez
500 ml Tej
4 db Tojássárgája
100 g Cukor
40 g Liszt (krémhez)
1 tk. Vanília kivonat
6 db Kandírozott cseresznye
2 ek. Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy lábasban forrald fel a vizet, vajat és a csipet sót. Amint forr, vedd le a tűzről, és gyorsan keverd bele a lisztet. Tedd vissza alacsony lángra, és folyamatosan kevergetve főzd 2-3 percig, míg a tészta el nem válik az edény falától.

    Ez a fázis segít megszárítani a tésztát, így könnyebb lesz felvenni a tojásokat – ne hagyd ki!

    2

    Vedd le a tűzről, és hagyd langyosra hűlni. Egyesével add hozzá a tojásokat, minden egyes után jól dolgozd el, amíg sima, fényes masszát nem kapsz.

    Ha a tojásokat túl gyorsan adagolod, a tészta megrepedhet sütés közben – türelmesen dolgozz!

    3

    Töltsd a tésztát habzsákba, és sütőpapírra formázz 8-10 cm átmérőjű gyűrűket. Hevíts olajat 170–180°C-ra, és süsd a gyűrűket aranybarnára 5-6 perc alatt.

    Használj fém spatulát a gyűrűk olajba helyezéséhez, így nem deformálódnak el.

    4

    A megsült zeppolékat szedd papírtörlőre, hogy lecsöpögjön róluk a felesleges olaj, majd hagyd teljesen kihűlni, mielőtt megtöltöd.

    Ha forrón töltöd, a krém megfolyik – mindig várd meg a teljes kihűlést!

    5

    A krémhez egy lábasban melegítsd fel a tejet. Közben keverd simára a tojássárgákat, cukrot, lisztet és vaníliát. Fokozatosan add hozzá a meleg tejet, majd vissza a tűzre, és kevergetve főzd sűrű krémmé.

    Folyamatosan kevergesd, hogy ne égjen le és ne csomósodjon – egy kézi habverő a legjobb eszköz ehhez.

    6

    A kész krémet fedd le folpackkal közvetlenül a felszínén, és hagyd kihűlni. Ezután töltsd habzsákba, és töltsd meg a kihűlt zeppolékat. A közepére tegyél egy kandírozott cseresznyét, végül szórd meg porcukorral.

    A folpack közvetlenül a krém felszínén megakadályozza a bőrösödést – mindig így hűtsd!