Zserbó torta tálalva

Zserbó torta

A Zserbó torta a magyar cukrászat egyik legismertebb klasszikusa, amelyet Gerbeaud Emil, a híres svájci cukrász nevéhez kötnek. Ez a desszert a diós-baracklekváros rétegek és a csokoládémáz tökéletes harmóniájával vált világhírűvé. Ideális választás ünnepi alkalmakra, családi összejövetelekre vagy különleges vendégváró desszertként.

Előkészület 40 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 1 óra 15 perc
2800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 10
250 g Liszt
150 g Vaj
100 g Cukor
2 db Tojás
10 g Sütőpor
200 g Darált dió
200 g Baracklekvár
150 g Étcsokoládé
100 ml Tejszín

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és vajazz ki egy 22 cm átmérőjű tortaformát.

    A kivajazott forma aljára tehetsz egy sütőpapír korongot is, hogy biztosan ne ragadjon le a tészta.

    2

    Morzsold össze a lisztet, vajat és sütőport, majd keverd bele a cukrot és az egyik tojást, hogy tésztát gyúrj.

    A vajat hidegen használd, hogy könnyen morzsolható legyen a liszttel.

    3

    Oszd a tésztát három részre, majd nyújtsd ki őket a tortaforma méretére.

    A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki, hogy ne ragadjon le.

    4

    Helyezd az első tésztalapot a formába, kend meg baracklekvárral, majd szórj rá darált diót.

    A lekvárt vékonyan kend el a tésztán, hogy ne áztassa el.

    5

    Ismételd meg a rétegezést a második tésztalappal, majd fedd be a harmadik lappal.

    A felső tésztalapot szúrd meg villával, hogy sütés közben ne púposodjon fel.

    6

    Süsd a tortát 30-35 percig, majd hagyd kihűlni.

    Ha a torta teteje túl hamar barnulna, takard le alufóliával.

    7

    Olvaszd meg az étcsokoládét gőz fölött, és keverd össze a tejszínnel, hogy sima mázat kapj.

    A csokoládét alacsony lángon olvaszd, hogy ne égjen meg. A tejszín legyen forró, amikor a csokoládéhoz adod.

    8

    Vond be a kihűlt torta tetejét és oldalát a csokoládémázzal, majd hagyd megdermedni.

    A mázat egyenletesen kend el a tortán.

    9

    Hűtsd a tortát legalább 1 órán át tálalás előtt, hogy az ízek összeérjenek.

    A legjobb, ha egy éjszakán át hűtöd, így az ízek igazán összeérnek és a tészta is megpuhul.