A joghurt az egyik legismertebb Ă©s legkedveltebb tejalapĂș fermentĂĄlt termĂ©k, amelyet vilĂĄgszerte fogyasztanak kĂŒlönbözĆ formĂĄban Ă©s ĂzesĂtĂ©sben. A natĂșr joghurt nem csupĂĄn kivĂĄlĂł fehĂ©rjeforrĂĄs, hanem probiotikus hatĂĄsĂĄnak köszönhetĆen az emĂ©sztĆrendszer egĂ©szsĂ©gĂ©t is tĂĄmogatja.
A joghurt kĂ©szĂtĂ©se sorĂĄn a tejhez joghurtkultĂșrĂĄt â leggyakrabban Lactobacillus bulgaricus Ă©s Streptococcus thermophilus baktĂ©riumokat â adnak, amelyek tejsavas erjedĂ©s rĂ©vĂ©n alakĂtjĂĄk ĂĄt a tejcukrot (laktĂłzt), ezĂĄltal a joghurt könnyebben emĂ©szthetĆ lesz, mint a sima tej.
A natĂșr joghurt kivĂĄlĂł vĂĄlasztĂĄs azok szĂĄmĂĄra, akik egĂ©szsĂ©gtudatosan Ă©tkeznek, Ă©s törekszenek a termĂ©szetes, adalĂ©kanyag-mentes alapanyagok hasznĂĄlatĂĄra. A joghurt savanykĂĄs Ăze Ă©s sƱrƱ, krĂ©mes ĂĄllaga lehetĆvĂ© teszi, hogy szĂ©les körben alkalmazzuk a konyhĂĄban.
A joghurt nemcsak reggelire, gyĂŒmölcsökkel vagy mĂŒzlivel fogyasztva ideĂĄlis. HasznĂĄlhatjuk salĂĄtaöntetek, mĂĄrtogatĂłsok, pĂĄcok Ă©s levesek sƱrĂtĂ©sĂ©re is. A hideg uborkaleves, a tzatziki vagy akĂĄr egy egyszerƱ joghurtos sĂŒtemĂ©ny elkĂ©szĂtĂ©sĂ©hez is tökĂ©letes.
A rendszeres joghurtfogyasztĂĄs hozzĂĄjĂĄrulhat a bĂ©lflĂłra egyensĂșlyĂĄnak fenntartĂĄsĂĄhoz, az immunrendszer megerĆsĂtĂ©sĂ©hez, valamint a laktĂłzintoleranciĂĄban szenvedĆk szĂĄmĂĄra is gyakran tolerĂĄlhatĂłbb, mint a nyers tej. Egyes kutatĂĄsok szerint a probiotikumok javĂthatjĂĄk a hangulatot Ă©s csökkenthetik a gyulladĂĄsos folyamatokat is.
ĂsszessĂ©gĂ©ben a joghurt egy sokoldalĂș, tĂĄplĂĄlĂł Ă©s egĂ©szsĂ©ges alapanyag, amely minden konyhĂĄban megĂĄllja a helyĂ©t â akĂĄr reggelire, fĆĂ©tel rĂ©szekĂ©nt vagy desszertkĂ©nt is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.