A tejszín egy magas zsírtartalmú tejtermék, amely a tej felszínén képződik lefejtés vagy centrifugálás során. A tejszín kiemelkedően krémes állagú és semleges ízű, így rendkívül sokoldalúan alkalmazható az édes és sós ételek elkészítésében egyaránt.
Két fő változata létezik: a habtejszín (általában 30-35% zsírtartalommal), amely habbá verhető, valamint a főzőtejszín (általában 10-20% zsírtartalommal), amely inkább levesek, szószok, mártások selymesítésére szolgál. A magas zsírtartalmú változatot gyakran nevezik cukrász tejszínnek is.
A tejszín konyhai felhasználása rendkívül sokoldalú. Használható levesek, főzelékek, szószok, rakott ételek és desszertek (pl. krémek, torták, fagylaltok) készítéséhez is. Magas zsírtartalma révén kiváló ízhordozó, és segít a selymes, homogén textúra kialakításában.
Bár a tejszín viszonylag magas kalóriatartalmú, kis mennyiségben használva értékes zsiradék- és vitaminforrás lehet. Tartalmaz A-vitamint, D-vitamint és E-vitamint, valamint esszenciális zsírsavakat. A habtejszín könnyen felverhető, így természetes alapot adhat a házi tejszínhabnak, melyet akár édesítőszerekkel is ízesíthetünk.
A tejszín egy gazdag, tápláló és klasszikus alapanyag, amelyet a háziasszonyok és profi szakácsok is nagy becsben tartanak. Sütéshez, főzéshez, tálaláshoz egyaránt tökéletes választás.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.