Agar-agar por kis tálkában, mellette fakanál, világos háttérrel

Agar-agar – Növényi zselésítő szer a modern konyhákban

Agar-agar por kis tálkában, mellette fakanál, világos háttérrel

Az agar-agar egy növényi eredetű zselésítő anyag, amelyet vörös tengeri algákból (pl. Gelidium, Gracilaria) nyernek ki. Por, pehely vagy szál formában kapható, és leggyakrabban porított változatban használják az élelmiszeriparban és otthoni sütés-főzés során.

Miért népszerű az agar-agar?

Az agar-agar kiváló alternatívája az állati eredetű zselatinnak, hiszen teljesen vegán, gluténmentes, színtelen és szagtalan. Emellett jóval erősebb gélképző képességgel rendelkezik, mint a zselatin, és melegítés után hűtve gyorsan szilárdul.

Felhasználása a konyhában

Az agar-agar sokféle ételben alkalmazható:

  • Zselék, gyümölcszselék, tortazselék
  • Pudingok, krémek, panna cotta
  • Vegetáriánus/vegán sajt- és húshelyettesítők
  • Ázsiai édességek, mochi, jelly desszertek

Általános adagolása: 1 teáskanál agar-agar por kb. 500 ml folyadékhoz elegendő. Forralni szükséges (kb. 2 percig), mivel csak így aktiválódik a zselésítő hatása. Szobahőmérsékleten is szilárdul, nem szükséges hűtés hozzá, bár az fokozza az állagot.

Táplálkozási előnyei

Az agar-agar magas rosttartalommal rendelkezik, így segíti az emésztést, bélmozgást és teltségérzetet okoz. Kalóriatartalma rendkívül alacsony, így diétás étrendekbe is könnyen beilleszthető. Nem tartalmaz cukrot, zsírt vagy fehérjét, és allergénmentes.

Tárolás

Az agar-agar port száraz, hűvös helyen tárold, jól záródó üvegben vagy tasakban, fénytől védve. Hosszú ideig eltartható, és nem igényel hűtést.

Az agar-agar egy természetes, sokoldalú zselésítő, amely egészséges alternatívát kínál az ipari zselatin helyett – ideális választás mind a vegán, mind a modern tudatos konyhákban.

Tápérték 100 g agar-agar porban:
Kalória: 306 kcal
Fehérje: 0.3 g
Zsír: 0.1 g
Szénhidrát: 77 g
Cukor: 0 g
Rost: 7 g
Nátrium: 200 mg
Kálium: 120 mg
Kalcium: 54 mg
Magnézium: 45 mg
Vas: 2 mg
Cink: 0.2 mg
B1-vitamin: 0 mg
B2-vitamin: 0 mg
B3-vitamin: 0 mg
B6-vitamin: 0 mg
Folsav: 0 µg
A-vitamin: 0 IU
C-vitamin: 0 mg
D-vitamin: 0 IU