Agar-agar por kis tålkåban, mellette fakanål, vilågos håttérrel

Agar-agar – NövĂ©nyi zselĂ©sĂ­tƑ szer a modern konyhĂĄkban

Agar-agar por kis tålkåban, mellette fakanål, vilågos håttérrel

Az agar-agar egy növĂ©nyi eredetƱ zselĂ©sĂ­tƑ anyag, amelyet vörös tengeri algĂĄkbĂłl (pl. Gelidium, Gracilaria) nyernek ki. Por, pehely vagy szĂĄl formĂĄban kaphatĂł, Ă©s leggyakrabban porĂ­tott vĂĄltozatban hasznĂĄljĂĄk az Ă©lelmiszeriparban Ă©s otthoni sĂŒtĂ©s-fƑzĂ©s sorĂĄn.

Miért népszerƱ az agar-agar?

Az agar-agar kivĂĄlĂł alternatĂ­vĂĄja az ĂĄllati eredetƱ zselatinnak, hiszen teljesen vegĂĄn, glutĂ©nmentes, szĂ­ntelen Ă©s szagtalan. Emellett jĂłval erƑsebb gĂ©lkĂ©pzƑ kĂ©pessĂ©ggel rendelkezik, mint a zselatin, Ă©s melegĂ­tĂ©s utĂĄn hƱtve gyorsan szilĂĄrdul.

FelhasznĂĄlĂĄsa a konyhĂĄban

Az agar-agar sokféle ételben alkalmazható:

  • ZselĂ©k, gyĂŒmölcszselĂ©k, tortazselĂ©k
  • Pudingok, krĂ©mek, panna cotta
  • VegetĂĄriĂĄnus/vegĂĄn sajt- Ă©s hĂșshelyettesĂ­tƑk
  • Ázsiai Ă©dessĂ©gek, mochi, jelly desszertek

ÁltalĂĄnos adagolĂĄsa: 1 teĂĄskanĂĄl agar-agar por kb. 500 ml folyadĂ©khoz elegendƑ. Forralni szĂŒksĂ©ges (kb. 2 percig), mivel csak Ă­gy aktivĂĄlĂłdik a zselĂ©sĂ­tƑ hatĂĄsa. SzobahƑmĂ©rsĂ©kleten is szilĂĄrdul, nem szĂŒksĂ©ges hƱtĂ©s hozzĂĄ, bĂĄr az fokozza az ĂĄllagot.

Táplálkozási elƑnyei

Az agar-agar magas rosttartalommal rendelkezik, Ă­gy segĂ­ti az emĂ©sztĂ©st, bĂ©lmozgĂĄst Ă©s teltsĂ©gĂ©rzetet okoz. KalĂłriatartalma rendkĂ­vĂŒl alacsony, Ă­gy diĂ©tĂĄs Ă©trendekbe is könnyen beilleszthetƑ. Nem tartalmaz cukrot, zsĂ­rt vagy fehĂ©rjĂ©t, Ă©s allergĂ©nmentes.

TĂĄrolĂĄs

Az agar-agar port szĂĄraz, hƱvös helyen tĂĄrold, jĂłl zĂĄrĂłdĂł ĂŒvegben vagy tasakban, fĂ©nytƑl vĂ©dve. HosszĂș ideig eltarthatĂł, Ă©s nem igĂ©nyel hƱtĂ©st.

Az agar-agar egy termĂ©szetes, sokoldalĂș zselĂ©sĂ­tƑ, amely egĂ©szsĂ©ges alternatĂ­vĂĄt kĂ­nĂĄl az ipari zselatin helyett – ideĂĄlis vĂĄlasztĂĄs mind a vegĂĄn, mind a modern tudatos konyhĂĄkban.

Tåpérték 100 g agar-agar porban:
KalĂłria: 306 kcal
Fehérje: 0.3 g
ZsĂ­r: 0.1 g
Szénhidråt: 77 g
Cukor: 0 g
Rost: 7 g
NĂĄtrium: 200 mg
KĂĄlium: 120 mg
Kalcium: 54 mg
Magnézium: 45 mg
Vas: 2 mg
Cink: 0.2 mg
B1-vitamin: 0 mg
B2-vitamin: 0 mg
B3-vitamin: 0 mg
B6-vitamin: 0 mg
Folsav: 0 ”g
A-vitamin: 0 IU
C-vitamin: 0 mg
D-vitamin: 0 IU