Az agar-agar egy növényi eredetű zselésítő anyag, amelyet vörös tengeri algákból (pl. Gelidium, Gracilaria) nyernek ki. Por, pehely vagy szál formában kapható, és leggyakrabban porított változatban használják az élelmiszeriparban és otthoni sütés-főzés során.
Az agar-agar kiváló alternatívája az állati eredetű zselatinnak, hiszen teljesen vegán, gluténmentes, színtelen és szagtalan. Emellett jóval erősebb gélképző képességgel rendelkezik, mint a zselatin, és melegítés után hűtve gyorsan szilárdul.
Az agar-agar sokféle ételben alkalmazható:
Általános adagolása: 1 teáskanál agar-agar por kb. 500 ml folyadékhoz elegendő. Forralni szükséges (kb. 2 percig), mivel csak így aktiválódik a zselésítő hatása. Szobahőmérsékleten is szilárdul, nem szükséges hűtés hozzá, bár az fokozza az állagot.
Az agar-agar magas rosttartalommal rendelkezik, így segíti az emésztést, bélmozgást és teltségérzetet okoz. Kalóriatartalma rendkívül alacsony, így diétás étrendekbe is könnyen beilleszthető. Nem tartalmaz cukrot, zsírt vagy fehérjét, és allergénmentes.
Az agar-agar port száraz, hűvös helyen tárold, jól záródó üvegben vagy tasakban, fénytől védve. Hosszú ideig eltartható, és nem igényel hűtést.
Az agar-agar egy természetes, sokoldalú zselésítő, amely egészséges alternatívát kínál az ipari zselatin helyett – ideális választás mind a vegán, mind a modern tudatos konyhákban.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.