Aszalt sárgabarack kerámiatálban friss sárgabarackkal és mézzel

Aszalt sárgabarack: Napfényízű szupergyümölcs egész évre

Aszalt sárgabarack kerámiatálban friss sárgabarackkal és mézzel

Az aszalt sárgabarack egy természetes, édes és tápláló gyümölcs, amely a friss sárgabarack szárításával készül. Az eljárás során a gyümölcs víztartalmának jelentős része elpárolog, miközben az ízek, ásványi anyagok és tápanyagok koncentrálódnak. Az így kapott szárított gyümölcs élénk narancsszínű, puha állagú és rendkívül sokoldalú.

Az aszalt sárgabarack kitűnő forrása a rostoknak, káliumnak, A-vitaminnak, antioxidánsoknak és természetes cukroknak. Fogyasztása hozzájárulhat az emésztés normalizálásához, a szem egészségéhez és az immunrendszer erősítéséhez.

Felhasználása a konyhában

  • Reggelikhez: zabkása, joghurt, müzli ízesítőként.
  • Desszertekben: sütemények, aszalt gyümölcsös golyók, sárgabarackos rétes.
  • Sós ételekhez: kuszkusz, húsételek, például bárány vagy csirke édes-savanyú körettel.
  • Italokhoz: smoothiek, gyümölcsteák édesítésére.

Tárolási és előkészítési tippek

Az aszalt sárgabarack száraz, hűvös, fénytől védett helyen sokáig eltartható. Ha keményebb állagú, fogyasztás előtt meleg vízben vagy teában néhány percig áztatható, így puhábbá válik és még ízesebbé.

Egészségügyi előnyök

A rosttartalom támogatja az emésztőrendszer egészségét, míg a kálium segíthet a vérnyomás szabályozásában. Az A-vitamin (béta-karotin formájában) fontos a látás és a bőr épsége szempontjából. Az antioxidáns vegyületek (polifenolok) hozzájárulnak a sejtöregedés lassításához.

Összefoglalva: az aszalt sárgabarack tökéletes választás, ha egy édes, mégis egészséges nassolnivalóra vagy tápláló alapanyagra vágysz. Széleskörű felhasználhatósága és természetes ízvilága miatt alapdarab minden konyhában.

Tápérték 100 g aszalt sárgabarackban:
Kalória: 241 kcal
Fehérje: 3.4 g
Zsír: 0.5 g
Szénhidrát: 63 g
Cukor: 53 g
Rost: 7.3 g
Nátrium: 10 mg
Kálium: 1162 mg
Kalcium: 55 mg
Vas: 2.7 mg
Magnézium: 32 mg
A-vitamin: 3600 IU
C-vitamin: 1 mg
B6-vitamin: 0.14 mg
K-vitamin: 3.1 µg