Friss mungóbabcsíra fehér tånyéron elrendezve, néhåny mungóbabbal

BabcsĂ­ra mungĂłbabbĂłl – A roppanĂłs, tĂĄpanyagban gazdag szuperzöldsĂ©g

Friss mungóbabcsíra fehér tånyéron elrendezve, néhåny mungóbabbal

A mungĂłbabcsĂ­ra, vagy mĂĄs nĂ©ven babcsĂ­ra, az egyik legismertebb Ă©s legkedveltebb csĂ­ranövĂ©ny, amelyet fƑkĂ©nt ĂĄzsiai Ă©telekben hasznĂĄlnak, de egyre gyakrabban bukkan fel nyugati egĂ©szsĂ©gtudatos Ă©trendekben is. A csĂ­rĂĄztatott mungĂłbab roppanĂłs textĂșrĂĄjĂș, friss, ĂŒde alapanyag, amely kivĂĄlĂłan illik salĂĄtĂĄkhoz, wokos Ă©telekhez Ă©s szendvicsekhez.

A babcsĂ­ra hosszĂș, fehĂ©r szĂĄrbĂłl Ă©s egy aprĂł zöld magrĂ©szbƑl ĂĄll, enyhĂ©n diĂłs, friss Ă­zvilĂĄggal. Az Ă©lelmiszerek közĂŒl kiemelkedƑ biohasznosulĂĄsĂș fehĂ©rjetartalma, valamint alacsony kalĂłriatartalma miatt igazi szuperĂ©telnek szĂĄmĂ­t.

A babcsíra elƑnyei

  • Magas fehĂ©rjetartalom: növĂ©nyi alapĂș fehĂ©rjeforrĂĄs, kĂŒlönösen vegĂĄn Ă©trendben hasznos.
  • Gazdag enzimekben Ă©s antioxidĂĄnsokban: tĂĄmogatja az anyagcserĂ©t Ă©s a sejtvĂ©delmet.
  • C-vitaminban bƑvelkedik: erƑsĂ­ti az immunrendszert, kĂŒlönösen friss ĂĄllapotban.
  • Rosttartalma segĂ­ti az emĂ©sztĂ©st: Ă©s hozzĂĄjĂĄrul a bĂ©lflĂłra egyensĂșlyĂĄhoz.

FelhasznĂĄlĂĄsa a konyhĂĄban

A mungĂłbabcsĂ­ra felhasznĂĄlhatĂł nyersen salĂĄtĂĄkban, fƑzve vagy pirĂ­tva ĂĄzsiai Ă©telekhez, tĂ©sztĂĄkhoz, levesekhez. Rövid ideig hƑkezelve megƑrzi roppanĂłs textĂșrĂĄjĂĄt Ă©s friss Ă­zĂ©t, miközben csökkenti a puffadĂĄst okozĂł anyagokat.

  • Wokban sĂŒlt zöldsĂ©gekhez ropogĂłs elemkĂ©nt
  • Tavaszi tekercsek töltelĂ©kĂ©hez
  • Friss zöldsĂ©gtĂĄlak vagy wrapek feltĂ©tjekĂ©nt

EgyszerƱen csĂ­rĂĄztathatĂł otthon is, Ă­gy mindig friss növĂ©nyi fehĂ©rje- Ă©s vitaminkiegĂ©szĂ­tƑ lehet az asztalon. A babcsĂ­ra Ă­gy nemcsak tĂĄplĂĄlĂł, de praktikus Ă©s Ă­zletes alapanyag is egyben.

Tåpérték 100 g mungóbabcsíråban:
KalĂłria: 30 kcal
Fehérje: 3 g
ZsĂ­r: 0.2 g
Szénhidråt: 6 g
Cukor: 3.5 g
Rost: 1.8 g
KĂĄlium: 150 mg
Kalcium: 13 mg
Magnézium: 21 mg
Vas: 0.9 mg
Cink: 0.4 mg
B1-vitamin: 0.08 mg
B2-vitamin: 0.1 mg
B3-vitamin: 0.6 mg
B6-vitamin: 0.1 mg
Folsav: 60 ”g
C-vitamin: 13 mg
D-vitamin: 0 IU
A-vitamin: 20 IU