A bárányhús egy karakteres, szaftos és tápanyagban gazdag vörös hús, amely különleges helyet foglal el a nemzetközi gasztronómiában. Leggyakrabban fiatal juhok (6–12 hónapos) húsát nevezik báránynak, amely finomabb, omlósabb és könnyebben emészthető, mint az idősebb juhé.
A bárányhús a Mediterrán, Közel-Keleti és Közép-Ázsiai konyhák egyik legfontosabb alapanyaga. Főbb részei – például báránycomb, báránygerinc, báránylapocka és borda – változatosan felhasználhatók sütve, grillezve, párolva vagy ragu formájában.
A bárányhús kiválóan alkalmas egyszerű és elegáns ételekhez egyaránt. A comb és borda kiváló sütve vagy grillezve, míg a lapocka és nyak ideális ragukhoz, pörköltekhez. Íze remekül harmonizál fokhagymával, rozmaringgal, kakukkfűvel, vagy akár gyümölcsös mártásokkal.
Népszerű bárányhúsos ételek:
100 g bárányhús átlagosan 190–250 kcal energiát tartalmaz, a zsírtartalom a húsrész függvényében változik. Fehérjetartalma 18–22 g, zsírtartalma 10–20 g között mozog. A hús hem-vasban, cinkben, szelénben gazdag, és kiváló B12-vitamin-forrás. Ennek köszönhetően támogatja az idegrendszer működését, a vérképzést és az immunválaszt.
A bárányhús ideális választás azok számára, akik gazdag ízvilágú, tápláló és sokoldalúan felhasználható vörös húst keresnek a mindennapi vagy ünnepi étkezésekhez.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.