Shurpa burgonyával, fűszeres húsos leves friss petrezselyemmel tálalva

Shurpa burgonyával

A shurpa egy hagyományos közép-ázsiai étel, amelyet szinte minden országban más-más változatban készítenek. Az alapja a hús, a zöldségek és a fűszerek, amelyeket hosszú ideig főznek, hogy az ízek jól összeérjenek. A burgonyás változata egy népszerűbb verzió, amely gazdag és tápláló, tökéletes választás a hideg téli napokra. A shurpa nemcsak ízletes, hanem nagyon tápláló is, és könnyen elkészíthető egy-egy étkezéshez.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 55 perc
800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Burgonya
1 db Hagyma
3 gerezd Fokhagyma
500 g Marhahús (vagy bárányhús)
2 db Sárgarépa
1 szál Zeller
1 l Zöldségleves alaplé
1 csipet Fűszerek (bors, kömény, paprika)
1 csokor Petrezselyem
1 tk.

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A húst daraboljuk fel kisebb kockákra. A hagymát és fokhagymát apróra vágjuk, a sárgarépát és a zellert pedig karikákra szeleteljük.

    A hús darabolásakor figyelj arra, hogy egyenletes méretűek legyenek a darabok, így egyenletesebben sülnek.

    2

    Egy nagy lábasban hevítsünk olajat, és pirítsuk meg a húst, amíg szépen meg nem barna. Ezután adjuk hozzá a hagymát és fokhagymát, és pirítsuk őket együtt 3-4 percig.

    Ne hagyd túl pirulni a húst, hogy ne váljon keménnyé a levesben.

    3

    Amikor a hagyma üvegesre pirult, öntsük fel a zöldségleves alaplével, és adjuk hozzá a sárgarépát, zellert, valamint a burgonyát. Főzzük őket együtt 30-40 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak.

    Ha a leves túl sűrűnek tűnik, adj hozzá egy kis vizet vagy alaplevet, hogy hígabb legyen.

    4

    Ezután adjuk hozzá a fűszereket: borsot, köményt, paprikát, és sót. Keverjük össze jól, majd főzzük még 10 percig.

    A fűszereket kóstold meg, és ha szükséges, ízesítsd tovább. A shurpa igazi ízét a fűszerek adják.

    5

    Tálalás előtt szórjuk meg friss, apróra vágott petrezselyemmel. Tálaljuk forrón, egy kis pirított kenyérrel vagy friss pirospaprikával.

    A friss petrezselyem extra frissességet ad a levesnek, ne hagyd ki belőle.