Szárított bazsalikom és őrölt bazsalikompor fa felületen

Bazsalikom: Az aromás fűszer, ami a mediterrán konyha lelke

Szárított bazsalikom és őrölt bazsalikompor fa felületen

A bazsalikom (Ocimum basilicum) a mediterrán konyha egyik legfontosabb aromás fűszernövénye. Míg friss formáját gyakran használják salátákhoz és pestókhoz, a szárított bazsalikom az ételek hosszabb főzési folyamatában mutatja meg igazi erejét. Intenzív, kissé édeskés-fűszeres ízvilága miatt rendkívül sokoldalúan felhasználható.

Felhasználása a konyhában

A szárított bazsalikom erőteljesebb, koncentráltabb ízű, mint a friss változat. Ideális meleg, főtt ételekhez, mivel a főzési idő során egyenletesen adja át aromáját.

  • Paradicsomos ételekhez: szószok, pizzák, lecsók
  • Olasz tésztákhoz és lasagnéhez
  • Grillezett húsokhoz, halakhoz
  • Levesekhez, krémlevesekhez
  • Fűszerkeverékekhez: provanszi keverékek, pizzafűszer

Egészségügyi előnyei

A bazsalikom nem csupán ízesítőként kiváló, hanem számos jótékony hatással is bír:

  • Gyulladáscsökkentő – az eugenol tartalom segíti a gyulladások mérséklését
  • Emésztésjavító – enyhíti a görcsöket és serkenti az emésztőnedvek termelését
  • Antibakteriális – természetes baktériumölő tulajdonságokkal bír
  • Stresszcsökkentő – adaptogén hatása révén nyugtatólag hathat

Tárolás és adagolás

A szárított bazsalikomot légmentesen zárható üvegben, fénytől és nedvességtől védve ajánlott tárolni. Így akár 6-12 hónapig is megőrzi jellegzetes illatát és ízét. Használat során célszerű a főzés korai szakaszában hozzáadni az ételhez, hogy aromája kibontakozhasson.

A szárított bazsalikom tehát alapvető fűszer a kamrában – nemcsak ízével, hanem gyógyhatásaival is gazdagítja a mindennapi ételeket.

Tápérték 100 g szárított bazsalikomban:
Kalória: 251 kcal
Fehérje: 14.0 g
Zsír: 4.1 g
Szénhidrát: 60.0 g
Cukor: 1.7 g
Rost: 37.7 g
Nátrium: 15 mg
Kálium: 2630 mg
Kalcium: 2240 mg
Magnézium: 711 mg
Vas: 89.8 mg
Cink: 6.0 mg
B1-vitamin (tiamin): 0.35 mg
B2-vitamin (riboflavin): 1.2 mg
B3-vitamin (niacin): 4.9 mg
B6-vitamin: 1.5 mg
Folsav: 310 µg
C-vitamin: 18.0 mg
A-vitamin: 7440 IU
E-vitamin: 10.7 mg