A bodzavirág (Sambucus nigra) nemcsak az egyik legismertebb természetes szörp alapanyag, hanem ehető virágként is sokoldalúan alkalmazható a gasztronómiában. Krémfehér, illatos virágai már régóta részei a hagyományos és modern konyháknak egyaránt.
A bodzavirág különleges aromája enyhén citrusos, édeskés és fűszeres jegyeket hordoz. Éppen ezért tökéletes ízesítőként szolgál házi készítésű italokhoz, desszertekhez vagy akár palacsintatésztába is. A frissen szedett virágzat rövid ideig őrzi meg zamatát, ezért érdemes gyorsan felhasználni vagy szárítani, illetve cukorral vagy ecettel tartósítani.
A bodzavirág gazdag flavonoidokban, illóolajokban, valamint tartalmaz C-vitamint és enyhén izzasztó, gyulladáscsökkentő hatású vegyületeket. Gyakran alkalmazzák megfázásos tünetek enyhítésére teában vagy tinktúrában.
A friss bodzavirág virágzatokat hűtőben 1-2 napig lehet eltartani. Hosszabb távra érdemes szárítani, vagy szörpként, szirupként tartósítani. Felhasználás előtt mindig ellenőrizzük, hogy vegyszermentes forrásból származik-e a virágzat.
Összességében a bodzavirág nemcsak egy illatos tavaszi növény, hanem egy értékes, természetes alapanyag, amely egyedi karaktert ad minden fogásnak és italnak.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.