Szárított borókabogyók rusztikus fafelületen, natúr formában

Borókabogyó – A fűszeres aromák és gyógyhatású összetevők illatos forrása

Szárított borókabogyók rusztikus fafelületen, natúr formában

A borókabogyó a borókacserje (Juniperus communis) termése, amely fűszerként és gyógyhatású alapanyagként is ismert. A bogyók sötétkék-feketés színűek, kissé ráncosak, aromájuk intenzív, fás, fenyőre emlékeztető, enyhén édeskés és pikáns. A gasztronómiában és a természetgyógyászatban egyaránt nagyra értékelik.

Leggyakrabban szárított formában használják, különösen vadhúsokhoz, savanyúkáposztához, pácokhoz és likőrökhöz. Emellett a borókabogyó az egyik alapíze a gin nevű szeszes italnak is.

A borókabogyó fő felhasználási területei

  • Fűszerként: vadhúsok, pácok, mártások, savanyúságok, káposztás ételek ízesítésére.
  • Gyógyászati célokra: vizelethajtó, emésztést segítő és gyulladáscsökkentő hatással bír.
  • Italokhoz: különféle likőrök és gin aromás alapanyaga.
  • Teakeverékekben: méregtelenítő, nyugtató hatású összetevőként.

A bogyókat egészben, törve vagy őrölve is alkalmazzák, attól függően, milyen intenzív ízhatást szeretnénk elérni. Az egész borókabogyókat gyakran főzés után eltávolítják, mivel ízük erőteljesen átjárja az ételt.

Egészségügyi hatások

A borókabogyóban található illóolajok, flavonoidok és antioxidánsok révén természetes immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatású. Népgyógyászati felhasználásai között szerepel:

  • Vizelethajtás elősegítése – veseműködés serkentése.
  • Emésztés támogatása – puffadás és gyomorpanaszok ellen.
  • Ízületi panaszok enyhítése – vérkeringés fokozása.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a borókabogyó nagy mennyiségben toxikus lehet, ezért mindig mértékkel használd, főként, ha tea vagy tinktúra formájában alkalmazod. Terhesség alatt nem ajánlott a használata.

Tárolási tippek

  • Száraz, hűvös helyen tárolandó, légmentesen zárható üvegben vagy fűszertartóban.
  • Fénytől védve tartandó, hogy megőrizze aromáját.
  • Egész bogyók tovább elállnak, mint az őrölt változat.

A borókabogyó egyedi ízvilágával és gyógyhatásaival különleges helyet foglal el a fűszerek között. Ha fűszeres, aromás karaktert szeretnél vinni az ételeidbe, vagy természetes gyógymódokat keresel, a borókabogyó kitűnő választás lehet.

Tápérték 100 g szárított borókabogyóban:
Kalória: 383 kcal
Fehérje: 4 g
Zsír: 14 g
Telített zsír: 1 g
Szénhidrát: 64 g
Cukor: 26 g
Rost: 34 g
Nátrium: 20 mg
Kálium: 530 mg
Kalcium: 60 mg
Vas: 9.1 mg
C-vitamin: 38 mg
B1-vitamin: 0.03 mg
B2-vitamin: 0.15 mg
B6-vitamin: 0.1 mg
A-vitamin: 75 IU