A borókabogyó a borókacserje (Juniperus communis) termése, amely fűszerként és gyógyhatású alapanyagként is ismert. A bogyók sötétkék-feketés színűek, kissé ráncosak, aromájuk intenzív, fás, fenyőre emlékeztető, enyhén édeskés és pikáns. A gasztronómiában és a természetgyógyászatban egyaránt nagyra értékelik.
Leggyakrabban szárított formában használják, különösen vadhúsokhoz, savanyúkáposztához, pácokhoz és likőrökhöz. Emellett a borókabogyó az egyik alapíze a gin nevű szeszes italnak is.
A bogyókat egészben, törve vagy őrölve is alkalmazzák, attól függően, milyen intenzív ízhatást szeretnénk elérni. Az egész borókabogyókat gyakran főzés után eltávolítják, mivel ízük erőteljesen átjárja az ételt.
A borókabogyóban található illóolajok, flavonoidok és antioxidánsok révén természetes immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatású. Népgyógyászati felhasználásai között szerepel:
Fontos azonban megjegyezni, hogy a borókabogyó nagy mennyiségben toxikus lehet, ezért mindig mértékkel használd, főként, ha tea vagy tinktúra formájában alkalmazod. Terhesség alatt nem ajánlott a használata.
A borókabogyó egyedi ízvilágával és gyógyhatásaival különleges helyet foglal el a fűszerek között. Ha fűszeres, aromás karaktert szeretnél vinni az ételeidbe, vagy természetes gyógymódokat keresel, a borókabogyó kitűnő választás lehet.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.