Bigos tálalva

Bigos (lengyel vadászok pörköltje)

A Bigos, Lengyelország egyik legismertebb nemzeti étele, a vadászok kedvelt fogása volt a középkorban. Az étel különlegessége, hogy különböző húsokat és káposztát egyesít egy gazdag, ízletes pörköltben. A hosszú főzési idő alatt az ízek tökéletesen összeérnek, és egy meleg, laktató ételt kapunk, amelyet hagyományosan friss kenyérrel tálalnak. A Bigos tökéletes választás családi összejövetelekre és hideg téli napokra, amikor egy igazán tartalmas fogásra vágyunk.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 3 óra
Teljes 3 óra 30 perc
550 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
800 g Savanyú káposzta
500 g Friss káposzta
300 g Füstölt kolbász
500 g Sertéshús (lapocka vagy comb)
300 g Marhahús
50 g Szárított gomba
2 db Vöröshagyma
3 gerezd Fokhagyma
50 g Paradicsompüré
3 db Babérlevél
5 db Borókabogyó
200 ml Vörösbor
30 ml Olaj vagy zsír
1 tk.
1 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Áztasd be a szárított gombát meleg vízbe, és hagyd állni legalább 30 percig. Ezután szűrd le, és tedd félre.

    A gomba áztatólevét ne öntsd ki! Szűrd le, és add hozzá a pörkölthöz, hogy még gazdagabb ízt kapj.

    2

    Aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát. Egy nagy lábosban hevítsd fel az olajat vagy zsírt, és dinszteld üvegesre a hagymát.

    A zsiradék megválasztása ízlés kérdése. A zsír hagyományosabb, de az olajjal könnyebb dolgozni.

    3

    Add hozzá a felkockázott sertés- és marhahúst, majd pirítsd barnára minden oldalát. Ízesítsd sóval és borssal.

    A húst érdemes több részletben pirítani, hogy ne hűljön le a serpenyő, és szép kérget kapjon.

    4

    Add hozzá a savanyú káposztát, a vékonyra szeletelt friss káposztát, a felszeletelt füstölt kolbászt, és a beáztatott gombát.

    A savanyú káposzta savanyúságát ízlés szerint szabályozhatod. Ha túl savanyú, öblítsd le egy kicsit.

    5

    Tedd bele a babérlevelet és a borókabogyót, majd öntsd fel a vörösborral és egy kevés vízzel. Keverd hozzá a paradicsompürét.

    A borókabogyó intenzív ízt ad, ezért óvatosan adagold. Ha nincs otthon, elhagyható.

    6

    Fedd le a lábost, és főzd alacsony lángon 2-3 órán át, időnként megkeverve. Ha szükséges, adj hozzá még egy kis vizet.

    Minél tovább főzöd, annál jobb lesz az íze. Ha van rá időd, akár 4-5 órán át is főzheted.

    7

    A pörkölt ízvilága másnapra még jobb lesz. Tálalás előtt melegítsd fel, és kínáld friss kenyérrel.

    A bigos remekül fagyasztható, így előre is elkészítheted.