Nyers bulgur kerámiatálban, fa felületen elszórt szemekkel

Bulgur – A gyorsan elkészíthető, egészséges gabona, amit érdemes beépíteni az étrendbe

Nyers bulgur kerámiatálban, fa felületen elszórt szemekkel

A bulgur egy előfőzött, tört búzából készült teljes kiőrlésű gabonaféle, amely különösen népszerű a közel-keleti és mediterrán konyhákban. Gyorsan és egyszerűen elkészíthető, így ideális választás a rohanó hétköznapokra is.

A bulgur durum búzából készül, amit először megfőznek, majd kiszárítanak és apró darabokra törnek. Ennek köszönhetően gyorsabban főzhető más gabonákhoz képest, és megőrzi magas rost- és tápanyagtartalmát.

Miért érdemes bulgurt fogyasztani?

  • Magas rosttartalom: Elősegíti a jó emésztést és hosszabb teltségérzetet biztosít.
  • Alacsony glikémiás index: Lassabban emeli meg a vércukorszintet, így cukorbetegek is fogyaszthatják.
  • B-vitaminokban gazdag: Különösen tiamin (B1), niacin (B3) és B6 található meg benne.
  • Magnézium, vas és cink: Ezek az ásványi anyagok segítik az idegrendszert, az immunrendszert és az oxigénszállítást a szervezetben.
  • Vegetáriánus és vegán étrendhez ideális: Növényi alapú, laktóz- és tojásmentes.

Felhasználás a konyhában

A bulgur elkészítése egyszerű: forró vízbe áztatva vagy rövid ideig főzve máris fogyasztható. Ideális köretként húsok mellé, salátákba (pl. tabbouleh), rakott ételekbe, fasírtokba vagy akár levesbetétként is. Állaga enyhén roppanós, íze diós, természetes jellegű.

Fajtái között találunk durva, közepes és finom szemcséjű bulgurt, amelyek különböző ételekhez alkalmazhatók. A finomabb változat salátákhoz, a durvább főételekhez javasolt.

Tárolás és praktikák

A nyers bulgurt száraz, hűvös helyen légmentes tárolóban érdemes tartani, akár több hónapig is eláll. Főtt formában hűtőszekrényben 2-3 napig megőrzi minőségét. Kiváló alapanyag az egészségtudatos és kiegyensúlyozott étrendhez.

A bulgur nem csupán gyors és praktikus választás, hanem értékes tápanyagforrás is, amely ízletesen illeszkedik a modern, tudatos étkezéshez.

Tápérték 100 g főtt bulgurban:
Kalória: 83 kcal
Fehérje: 3.1 g
Zsír: 0.2 g
Szénhidrát: 18.6 g
Cukor: 0.1 g
Rost: 4.5 g
Nátrium: 5 mg
Kálium: 68 mg
Kalcium: 9 mg
Magnézium: 32 mg
Foszfor: 42 mg
Vas: 0.96 mg
Cink: 0.57 mg
B1-vitamin (tiamin): 0.11 mg
B3-vitamin (niacin): 1.8 mg
B6-vitamin: 0.12 mg
Folsav: 18 µg
A-vitamin: 0 IU
C-vitamin: 0 mg
D-vitamin: 0 IU