A búzadara, más néven gríz, az egyik legismertebb és leggyakrabban használt alapanyag a magyar és európai konyhákban. A búzamag durva őrlésével nyerik, különösen a durumbúzából készülő változata népszerű a tésztagyártásban és édes ételekhez is.
A búzadara szemcsemérete nagyobb, mint a liszté, állaga szemcsés, enyhén érdes tapintású. Semleges íze miatt édes és sós ételekhez egyaránt jól illeszkedik, a tejbegríz, grízes tészta, gombóc vagy dara alapú sütemények mind ismertek és kedveltek a hagyományos konyhákban.
A búzadara rendkívül sokoldalúan használható. Tejbegríz készítéséhez tejjel és cukorral főzve, gombócokhoz sűrítőként, töltelékekhez nedvszívóként alkalmazható. Sós változatban tésztákhoz, levesbetétként, vagy sült zöldségek mellé is kiváló köretként szolgálhat. Gyors főzési ideje és egyszerű kezelhetősége miatt praktikus alapanyag.
A nyers búzadarát száraz, hűvös helyen, zárt edényben tároljuk, így hosszú ideig eltartható. Nedvességtől védve, szagmentes környezetben megőrzi minőségét. Főtt állapotban rövid ideig, 1-2 napig tartható el hűtőben.
A búzadara olyan klasszikus alapanyag, amely generációk óta része a háztartásoknak – egyszerű, de nélkülözhetetlen a konyhai repertoárban.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.