A búzaliszt az egyik legalapvetőbb és leggyakrabban használt alapanyag a világ konyháiban. A búzaszem belső részének finom őrlésével készül, különböző szemcseméretben és lisztminőségi besorolásban (pl. BL55, BL80, Graham stb.). A búzaliszt meghatározó szerepet tölt be a sütésben, főzésben, sűrítésben és panírozásban is.
A finomliszt a leggyakrabban használt típus, amely semleges ízű, puha szerkezetű tésztákat eredményez. Emellett elérhető teljes kiőrlésű, rétesliszt vagy Graham változat is, amelyek eltérő tápértékkel és textúrával rendelkeznek.
A búzaliszt főleg sütéshez használatos: kenyér, piskóta, palacsinta, pogácsa, galuska és tészták alapja. Sűrítéshez (rántás, habaráshoz), panírozáshoz, valamint tésztafélék készítéséhez is tökéletes. A finomliszt könnyű, puha állagot ad, míg a teljes kiőrlésű liszt magasabb rosttartalma miatt laktatóbb és táplálóbb.
Lisztérzékenyek számára nem ajánlott, mivel glutént tartalmaz. A glutén azonban elengedhetetlen a hagyományos kenyérsütésben, mivel segíti a tésztaszerkezet kialakulását.
A búzalisztet száraz, hűvös helyen, légmentesen záródó edényben ajánlott tárolni. Megfelelő körülmények között 6–8 hónapig is eltartható. Nedvességtől és molytól védve megőrzi frissességét és sütési tulajdonságait.
A búzaliszt a háztartások egyik legfontosabb alapanyaga, amely nélkül szinte elképzelhetetlen a klasszikus konyha – legyen szó hagyományos vagy modern receptekről.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.