A citromhéj a citrom külső, illóolajokban gazdag rétege, amelyet gyakran reszelve vagy csíkokra vágva használnak a gasztronómiában. Az élénk sárga héj intenzív aromájával és citrusos ízével kiváló ízfokozó, amely sütemények, italok, saláták és húsételek kiegészítőjeként is megállja a helyét.
A friss citromhéj gazdag illóolajokban – főként limonénben és citrálban –, amelyek természetes aromaként és antioxidánsként is működnek. Ezen kívül flavonoidokat, rostokat és kisebb mennyiségű C-vitamint is tartalmaz.
A citromhéjat legjobb bio vagy kezeletlen héjú citromból használni, mivel a héjban felhalmozódhatnak a permetezőszerek. Használható frissen, de szárítva is eltartható, zárt üvegben, sötét, hűvös helyen. Reszelve azonnal fagyasztható is.
A citromhéjban található polifenolok, flavonoidok és limonén gyulladáscsökkentő, antibakteriális és immunerősítő hatással bírhatnak. A héjban lévő rostanyagok támogatják az emésztést. Kis mennyiségben rendszeresen fogyasztva hozzájárulhat a szervezet méregtelenítéséhez és a friss lehelethez is.
Összefoglalás: a citromhéj nem csupán melléktermék, hanem értékes és sokoldalú alapanyag, amely minden ételt természetes frissességgel és aromával gazdagít.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.