A csicseriborsó (Cicer arietinum), más néven garbanzó bab, a világ egyik legismertebb és legnépszerűbb hüvelyes növénye. Különösen a közel-keleti, mediterrán és indiai konyhákban elengedhetetlen alapanyag, de mára a vegetáriánus és vegán étrendek fontos pillérévé vált világszerte.
A csicseriborsó kiemelkedő növényi fehérje- és rostforrás, emellett gazdag vasban, folsavban, magnéziumban, foszforban, B6-vitaminban, és természetesen gluténmentes. Fogyasztása támogatja a jóllakottság érzését, a vércukorszint szabályozását és az emésztőrendszer megfelelő működését.
A csicseriborsó rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez, valamint segíthet a testsúly kontrollálásában és az energiaszint fenntartásában is.
A csicseriborsó sokoldalú alapanyag: készíthető belőle humusz, falafel, leves, főzelék, saláta, pörkölt, curry, vagy akár tésztaszósz, egytálétel és növényi fasírt. A száraz csicseriborsót ajánlott 8–12 órára beáztatni, majd főzni kb. 45–60 percig. Konzerv változata azonnal felhasználható.
A csicseriborsó nem csupán egy tápláló és kiadós hüvelyes, hanem egészségtudatos étrend nélkülözhetetlen része, amely számos módon feldolgozható, gluténmentes, laktató és teljes értékű tápanyagforrás.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.