A csicsóka (Helianthus tuberosus), más néven jeruzsálemi articsóka vagy napgyökér, egy alulértékelt, de rendkívül értékes gumós zöldség. Magyarországon is egyre népszerűbb a tudatos táplálkozást követők körében, mivel inulinban gazdag, természetesen gluténmentes és alacsony glikémiás indexű.
A csicsóka kiváló rostforrás, amely támogatja az emésztést és prebiotikus hatásának köszönhetően segíti a bélflóra egészségét. Emellett tartalmaz káliumot, vasat, magnéziumot, foszfort és C-vitamint is, így az egyik legkomplexebb gyökérzöldségnek számít.
A csicsóka rendszeres fogyasztása elősegítheti a vércukorszint stabilizálását, az anyagcsere támogatását és a jóllakottság érzésének meghosszabbítását anélkül, hogy megterhelné az emésztőrendszert.
A csicsóka rendkívül sokoldalú. Készíthető belőle főzelék, leves, chips, püré, rakott étel vagy saláta. Íze enyhén édeskés, diós jellegű, a textúrája a burgonyáéhoz hasonló. Nyersen is fogyasztható, de főzve vagy sütve még könnyebben emészthetővé válik. Kiváló alternatíva lehet burgonya helyett.
A csicsóka az egyik legjobb hazai alternatíva, ha egy egészséges, laktató és különleges zöldséget keresel. Ideális választás diétázók, cukorbetegek és tudatos étkezők számára egyaránt.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.