A csicsókát és a burgonyát hámozd meg és kockázd fel. A vöröshagymát és a fokhagymát aprítsd fel. Tipp: A csicsókát érdemes citromos vízbe tenni hámozás után, hogy ne barnuljon meg.
A csicsókát hámozás előtt alaposan mosd meg, mert a héja alatt sok föld lehet. A burgonya segít sűríteni a levest, de el is hagyható, ha szeretnéd alacsonyabb szénhidráttartalmúvá tenni.
Egy nagy lábasban melegítsd fel az olívaolajat, és párold meg rajta a hagymát 3-4 percig. Add hozzá a fokhagymát, majd pirítsd további 1 percig.
A hagymát alacsony lángon párold, hogy ne égjen meg. A fokhagymát csak a végén add hozzá, mert hamar megég és keserű lesz.
Add hozzá a csicsókát és a burgonyát, keverd össze, és párold 5 percig. Ezalatt kissé karamellizálódnak, és jobban kiemelkedik az ízük.
A zöldségeket időnként keverd meg, hogy egyenletesen párolódjanak. Ha nagyon száraznak tűnik, adhatsz hozzá egy kevés zöldségalaplét.
Öntsd fel a zöldségalaplével, majd forrald fel, és főzd közepes lángon 25 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak.
Használj jó minőségű zöldségalaplét, mert ez nagyban befolyásolja a leves ízét. Ha nincs zöldségalapléd, használhatsz vizet is, de ebben az esetben adj hozzá egy leveskockát vagy zöldséglevesport.
Turmixold simára a levest botmixerrel, majd keverd bele a tejszínt, az őrölt chilit, sót és borsot. Ha selymesebb állagot szeretnél, át is szűrheted.
A turmixolás során vigyázz, mert a forró leves fröcsöghet. A tejszín helyett használhatsz kókusztejszínt is a vegán verzióhoz.
Főzd még 2-3 percig, de ne forrald, hogy a tejszín ne csapódjon ki. Ízlés szerint igazítsd a csípősséget még egy csipet chilivel.
A tejszínt alacsony lángon melegítsd, és ne hagyd forrni, mert akkor kicsapódhat. A chili mennyiségét ízlés szerint változtathatod.
Tálald forrón, a tetejére szórhatsz egy kevés chiliport vagy cseppenthetsz rá tejszínt. Pirított magokkal is különlegessé tehető.
A leves tetejére szórhatsz pirított tökmagot, napraforgómagot vagy szezámmagot. Díszítheted friss petrezselyemmel vagy korianderrel is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.