Chilis csicsókakrémleves tálalva

Chilis csicsókakrémleves

A csicsóka, más néven jeruzsálemi articsóka, a magyar konyhában is régóta jelen van, mégis ritkán kap főszerepet. Gazdag rosttartalma és enyhén édeskés, földes íze különösen jól harmonizál a fűszeres, csípős ízvilággal. Ez a krémleves egyszerre modern és tradicionális: a csicsóka jól ismert a vidéki konyhákban, míg a chili a nemzetközi ízek világát idézi. A leves elkészítése egyszerű, mégis izgalmas: a zöldségek lepirítása mélyebb ízeket hoz elő, a chili pedig pikáns csavart ad. A tejszín selymesebbé teszi a textúrát, a burgonya pedig természetes sűrítőként működik. Ez a kombináció különösen ideális hideg időben, amikor melengető, tartalmas ételekre vágyunk. Amint a csicsóka megfő, és a chili finoman megcsípi a nyelvet, az étel egyszerre kelt komfortérzetet és ébreszti fel az érzékeket. Tökéletes választás egy hétköznapi vacsorához vagy akár különleges alkalmakra. Tálald pirított napraforgómaggal, extra chilipehellyel vagy ropogós kenyérrel – biztosan emlékezetes marad.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 40 perc
790 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
1 ek. Olívaolaj
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
500 g Csicsóka
150 g Burgonya
900 ml Zöldségalaplé
100 ml Tejszín
0.5 tk. Őrölt chili
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A csicsókát és a burgonyát hámozd meg és kockázd fel. A vöröshagymát és a fokhagymát aprítsd fel. Tipp: A csicsókát érdemes citromos vízbe tenni hámozás után, hogy ne barnuljon meg.

    A csicsókát hámozás előtt alaposan mosd meg, mert a héja alatt sok föld lehet. A burgonya segít sűríteni a levest, de el is hagyható, ha szeretnéd alacsonyabb szénhidráttartalmúvá tenni.

    2

    Egy nagy lábasban melegítsd fel az olívaolajat, és párold meg rajta a hagymát 3-4 percig. Add hozzá a fokhagymát, majd pirítsd további 1 percig.

    A hagymát alacsony lángon párold, hogy ne égjen meg. A fokhagymát csak a végén add hozzá, mert hamar megég és keserű lesz.

    3

    Add hozzá a csicsókát és a burgonyát, keverd össze, és párold 5 percig. Ezalatt kissé karamellizálódnak, és jobban kiemelkedik az ízük.

    A zöldségeket időnként keverd meg, hogy egyenletesen párolódjanak. Ha nagyon száraznak tűnik, adhatsz hozzá egy kevés zöldségalaplét.

    4

    Öntsd fel a zöldségalaplével, majd forrald fel, és főzd közepes lángon 25 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak.

    Használj jó minőségű zöldségalaplét, mert ez nagyban befolyásolja a leves ízét. Ha nincs zöldségalapléd, használhatsz vizet is, de ebben az esetben adj hozzá egy leveskockát vagy zöldséglevesport.

    5

    Turmixold simára a levest botmixerrel, majd keverd bele a tejszínt, az őrölt chilit, sót és borsot. Ha selymesebb állagot szeretnél, át is szűrheted.

    A turmixolás során vigyázz, mert a forró leves fröcsöghet. A tejszín helyett használhatsz kókusztejszínt is a vegán verzióhoz.

    6

    Főzd még 2-3 percig, de ne forrald, hogy a tejszín ne csapódjon ki. Ízlés szerint igazítsd a csípősséget még egy csipet chilivel.

    A tejszínt alacsony lángon melegítsd, és ne hagyd forrni, mert akkor kicsapódhat. A chili mennyiségét ízlés szerint változtathatod.

    7

    Tálald forrón, a tetejére szórhatsz egy kevés chiliport vagy cseppenthetsz rá tejszínt. Pirított magokkal is különlegessé tehető.

    A leves tetejére szórhatsz pirított tökmagot, napraforgómagot vagy szezámmagot. Díszítheted friss petrezselyemmel vagy korianderrel is.