A csillagánizs egész formájában nemcsak különleges aromát, de vizuális eleganciát is kölcsönöz az ételeknek. A Illicium verum nevű örökzöld fa termése, melyet szárítás után fűszerként használnak. Az elnevezése a jellegzetes csillag alakjára utal, és főként az ázsiai konyhákban vált elterjedtté, különösen Kínában és Vietnámban.
A csillagánizs ízvilága rendkívül karakteres: édes, ánizsos, enyhén édeskés és meleg, amely emlékeztet a likőrökben és karácsonyi süteményekben használt ánizsra, mégis gazdagabb, mélyebb tónusú. Az egész termés használata intenzívebb és természetesebb ízhatást nyújt, mint az őrölt változat.
A csillagánizs egész formáját elsősorban hosszabb főzést igénylő ételekhez ajánljuk, de italok és desszertek is gazdagíthatók vele:
A csillagánizs fő hatóanyaga az anetol, amely görcsoldó és emésztésjavító tulajdonságokkal bír. Gyakran használják köhögéscsillapító szirupokban, és természetes antibakteriális tulajdonságai is ismertek. Antioxidáns hatású, és kis mennyiségben is erős aromát biztosít, ezért takarékos fűszernek számít.
Ha különleges ízekre, illatokra és vizuális eleganciára vágysz, akkor a csillagánizs egész a tökéletes fűszer választásod lesz.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.