Friss nyers csirkehĂșs darabok fƱszerekkel fa vĂĄgĂłdeszkĂĄn

CsirkehĂșs – A fehĂ©rjĂ©ben gazdag, sovĂĄny hĂșsfajta, ami a konyhĂĄk alapja

Friss nyers csirkehĂșs darabok fƱszerekkel fa vĂĄgĂłdeszkĂĄn

A csirkehĂșs az egyik legnĂ©pszerƱbb Ă©s legsokoldalĂșbb hĂșsfajta a vilĂĄgon. Alacsony zsĂ­rtartalma, magas fehĂ©rjeĂ©rtĂ©ke Ă©s semleges Ă­ze miatt kivĂĄlĂł alapanyag egĂ©szsĂ©gtudatos, sportos vagy diĂ©tĂĄs Ă©trendekhez is. A csirkehĂșs gyorsan elkĂ©szĂ­thetƑ, Ă©s szinte bĂĄrmilyen Ă©telbe jĂłl illeszkedik – levesek, fƑételek, salĂĄtĂĄk, grillezett vagy pĂĄrolt fogĂĄsok rĂ©szekĂ©nt egyarĂĄnt.

A csirkehĂșs egĂ©szsĂ©gĂŒgyi elƑnyei

A csirkehĂșs rendkĂ­vĂŒl gazdag magas biolĂłgiai Ă©rtĂ©kƱ fehĂ©rjĂ©ben, amely tĂĄmogatja az izomĂ©pĂ­tĂ©st, a szövetregenerĂĄciĂłt Ă©s a hormonĂĄlis egyensĂșlyt. Emellett jelentƑs mennyisĂ©gƱ B-vitamin-komplexet, vasat, cinket, foszfort Ă©s szelĂ©nt tartalmaz. A csirkehĂșs alacsony zsĂ­rtartalma miatt ideĂĄlis azoknak is, akik testsĂșlycsökkentĂ©sre vagy koleszterinszint-csökkentĂ©sre törekszenek.

  • Magas fehĂ©rjetartalom – az izomzat, csontozat Ă©s sejtek felĂ©pĂ­tĂ©sĂ©hez szĂŒksĂ©ges.
  • Alacsony zsĂ­rtartalmĂș – kivĂĄlĂł vĂĄlasztĂĄs diĂ©tĂĄs Ă©trendhez.
  • B-vitaminokban gazdag – idegrendszer Ă©s anyagcsere tĂĄmogatĂĄsa.
  • Vas Ă©s cink – hozzĂĄjĂĄrul a vĂ©rkĂ©pzĂ©shez Ă©s az immunmƱködĂ©shez.
  • JĂłl emĂ©szthetƑ, könnyen beilleszthetƑ bĂĄrmely Ă©letkorban.

CsirkehĂșs a konyhĂĄban

A csirkehĂșs szinte minden konyhĂĄban alapanyagnak szĂĄmĂ­t. A csirkemell sovĂĄnyabb, szĂĄrazabb hĂșs, ideĂĄlis grillezve, pĂĄrolva vagy salĂĄtĂĄkban. A csirkecomb Ă©s alsĂłcomb szaftosabb, omlĂłsabb ĂĄllagĂș, sĂŒtve vagy egytĂĄlĂ©telekben remekel. A csontozott rĂ©szekbƑl Ă­zletes alaplevek, hĂșslevesek kĂ©szĂ­thetƑk. JĂłl pĂĄrosĂ­thatĂł zöldfƱszerekkel, fokhagymĂĄval, citrommal.

Tårolås és biztonsåg

A nyers csirkehĂșst hƱtve 1–2 napig tĂĄrolhatjuk, fagyasztva több hĂłnapig is eltarthatĂł. Fontos, hogy mindig alapos hƑkezelĂ©s utĂĄn fogyasszuk, mivel nyersen kĂłrokozĂłkat tartalmazhat (pl. Salmonella). A konyhai keresztszennyezĂ©s megelƑzĂ©se Ă©rdekĂ©ben a nyers csirkehĂșst kĂŒlön vĂĄgĂłdeszkĂĄn dolgozzuk fel.

A csirkehĂșs tehĂĄt könnyen hozzĂĄfĂ©rhetƑ, tĂĄpanyagban gazdag alapanyag, amely szĂĄmos elƑnnyel jĂĄr az egĂ©szsĂ©ges tĂĄplĂĄlkozĂĄsban – legyen szĂł sportos Ă©trendrƑl vagy csalĂĄdi vacsorĂĄrĂłl.

TĂĄpĂ©rtĂ©k 100 g nyers csirkemellben (bƑr nĂ©lkĂŒl):
KalĂłria: 110 kcal
Fehérje: 23.1 g
ZsĂ­r: 1.2 g
Szénhidråt: 0 g
Cukor: 0 g
Rost: 0 g
NĂĄtrium: 45 mg
KĂĄlium: 256 mg
Kalcium: 12 mg
Magnézium: 25 mg
Foszfor: 190 mg
Vas: 0.9 mg
Cink: 0.8 mg
B1-vitamin: 0.07 mg
B2-vitamin: 0.12 mg
B3-vitamin: 12.8 mg
B6-vitamin: 0.6 mg
B12-vitamin: 0.3 ”g
Folsav: 4 ”g
A-vitamin: 13 IU
C-vitamin: 0 mg
D-vitamin: 0 IU