A csirkemáj az egyik legnépszerűbb belsőség, amely kiváló választás mindennapi étkezésekhez, diétás étrendhez és vitaminpótláshoz. A csirkemáj konyhai felhasználása rendkívül sokoldalú, ráadásul az egyik legtápanyagdúsabb állati eredetű alapanyag.
Frissen, nyersen mélyvörös színű, sima felszínű és fényes darabokból áll. Kifejezetten gyorsan elkészíthető, puhább textúrájú mint a sertés- vagy marhamáj, így kedvelt alapanyag házi ételekben, pástétomokban és májkrémekben.
A csirkemáj jól párosítható hagymával, borssal, majoránnával, borral vagy tejjel való áztatással még selymesebb állagot érhetünk el. Fontos, hogy ne süssük túl, mert gyorsan megkeményedik.
A csirkemáj tápanyagprofilja kivételes: kiemelkedően magas A-vitamin-, B12-vitamin-, vas-, folsav- és cinktartalommal bír. Ezáltal támogatja az immunrendszert, a vérképzést és a sejtek regenerációját.
100 gramm csirkemáj tartalmazza a napi A-vitamin szükséglet sokszorosát, így rendszeres, de mértékletes fogyasztása javasolt. Kiemelten hasznos vashiányosok, várandósok és sportolók számára.
A friss csirkemájat hűtve 0–4 °C között ajánlott tárolni, és 1-2 napon belül felhasználni. Fagyasztva akár 2-3 hónapig is eltartható. Felengedés után azonnali hőkezelés szükséges.
A csirkemáj nem csupán olcsó és elérhető alapanyag, hanem valódi mikrotápanyag-bomba, amely méltán foglal helyet az egészségtudatos konyhákban is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.