Csokolådé alapanyagként: olvasztott csokolådé, csokolådétåbla, kakaópor és csokiforgåcs

CsokolĂĄdĂ© az alapanyagkĂ©nt: több mint Ă©dessĂ©g – konyhai felhasznĂĄlĂĄsa Ă©s elƑnyei

Csokolådé alapanyagként: olvasztott csokolådé, csokolådétåbla, kakaópor és csokiforgåcs

A csokolĂĄdĂ© alapanyagkĂ©nt az egyik legsokoldalĂșbb Ă©s legkedveltebb összetevƑ a konyhĂĄban vilĂĄgszerte. Az Ă©dessĂ©gek kirĂĄlynƑjekĂ©nt ismert csokolĂĄdĂ© nemcsak desszertekhez, hanem kĂŒlönfĂ©le Ă©telekhez, mĂĄrtĂĄsokhoz Ă©s sĂłs fogĂĄsokhoz is felhasznĂĄlhatĂł. Az alapanyagkĂ©nt hasznĂĄlt csokolĂĄdĂ© minƑsĂ©ge Ă©s tĂ­pusa döntƑen befolyĂĄsolja az elkĂ©szĂŒlt Ă©tel Ă­zvilĂĄgĂĄt Ă©s ĂĄllagĂĄt.

A csokolĂĄdĂ© fƑ összetevƑje a kakaĂłmassza, amely a kakaĂłbab pörkölĂ©sĂ©bƑl Ă©s ƑrlĂ©sĂ©bƑl nyert sƱrƱ, Ă­zgazdag anyag. A hozzĂĄadott kakaĂłvaj Ă©s cukor arĂĄnyĂĄtĂłl fĂŒggƑen beszĂ©lhetĂŒnk Ă©tcsokolĂĄdĂ©rĂłl, tejcsokolĂĄdĂ©rĂłl vagy fehĂ©r csokolĂĄdĂ©rĂłl.

Csokolådé típusai alapanyagként

  • ÉtcsokolĂĄdĂ© – Magas kakaĂłtartalommal (60–90%) rendelkezik, ideĂĄlis sĂŒtemĂ©nyekhez, ganache-hoz Ă©s mousse-hoz.
  • TejcsokolĂĄdĂ© – Édesebb, tejport tartalmaz, fƑleg gyermekeknek szĂĄnt Ă©dessĂ©gekhez hasznĂĄlatos.
  • FehĂ©r csokolĂĄdĂ© – KakaĂłport nem, csak kakaĂłvajat tartalmaz, jellegzetesen lĂĄgy Ă©s krĂ©mes Ă­zƱ.
  • KakaĂłpor – A zsĂ­rtalanĂ­tott kakaĂłmasszĂĄbĂłl kĂ©szĂŒl, remek alap sĂŒtikhez, italokhoz.
  • Olvasztott csokolĂĄdĂ© – SzĂ©leskörƱen felhasznĂĄlhatĂł krĂ©mekhez, mĂĄrtĂĄsokhoz vagy bevonatokhoz.

FelhasznĂĄlĂĄsa a konyhĂĄban

A csokolĂĄdĂ© alapanyagkĂ©nt tökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs a következƑ cĂ©lokra:

  • Desszertek: brownie, csokolĂĄdĂ©torta, trĂŒffel, pohĂĄrkrĂ©mek
  • Italok: forrĂł csokolĂĄdĂ©, kakaĂłitalok
  • KrĂ©mek Ă©s mĂĄzak: ganache, bevonatok, csokolĂĄdĂ© fondant
  • MĂĄrtĂĄsok: pĂ©ldĂĄul a mexikĂłi mole mĂĄrtĂĄs, ahol csokolĂĄdĂ© sĂłs Ă©telek Ă­zesĂ­tĂ©sĂ©re szolgĂĄl

EgĂ©szsĂ©gĂŒgyi hatĂĄsok

A magas kakaĂłtartalmĂș csokolĂĄdĂ© – kĂŒlönösen az Ă©tcsokolĂĄdĂ© – Ă©rtĂ©kes antioxidĂĄnsokat tartalmaz, pĂ©ldĂĄul flavonoidokat. Ezek pozitĂ­van befolyĂĄsoljĂĄk a szĂ­v- Ă©s Ă©rrendszeri egĂ©szsĂ©get, csökkenthetik a gyulladĂĄst, valamint hozzĂĄjĂĄrulhatnak a vĂ©rkeringĂ©s javĂ­tĂĄsĂĄhoz. Ugyanakkor figyelni kell a kalĂłria- Ă©s cukortartalomra, kĂŒlönösen a tejcsokolĂĄdĂ© Ă©s a fehĂ©r csokolĂĄdĂ© esetĂ©ben.

A csokolĂĄdĂ© alapanyagkĂ©nt nemcsak Ă­zĂ©ben gazdag, hanem a gasztronĂłmiai kreativitĂĄs eszköze is – az Ă©des Ă©s sĂłs vilĂĄg hatĂĄrĂĄt sĂșrolva Ășj dimenziĂłkat nyit meg a konyhĂĄban.

Tåpérték 100 g csokolådéban (åtlagos étcsokolådé esetén):
KalĂłria: 546 kcal
Fehérje: 4.9 g
ZsĂ­r: 31 g
– ebbƑl telített: 19 g
Szénhidråt: 61 g
– ebbƑl cukor: 48 g
Rost: 7 g
KĂĄlium: 559 mg
Magnézium: 146 mg
Vas: 8.0 mg
Cink: 2.3 mg
B1-vitamin: 0.1 mg
B2-vitamin: 0.05 mg
B3-vitamin: 1.0 mg
B6-vitamin: 0.03 mg
Folsav: 13 ”g
A-vitamin: 5 IU
C-vitamin: 0.1 mg
D-vitamin: 0 IU