Fehér kristálycukor tálkában, fakanállal

Cukor – Az édesítő, ami meghatározza a modern gasztronómiát

Fehér kristálycukor tálkában, fakanállal

A cukor az egyik legismertebb és leggyakrabban használt édesítőszer világszerte. A cukor nem csupán az édességek elengedhetetlen összetevője, hanem a sütés-főzés során is számos technológiai szerepet tölt be. A legismertebb formája a fehér kristálycukor, más néven szacharóz, amelyet cukorrépából vagy cukornádból állítanak elő.

A cukor típusai

A kereskedelemben többféle cukor kapható, melyek különböző ízprofilokkal és technológiai tulajdonságokkal rendelkeznek:

  • Kristálycukor: a legáltalánosabb formája, széles körben használt háztartási és ipari célokra.
  • Porcukor: finomra őrölt kristálycukor, amely ideális mázakhoz, díszítésekhez.
  • Barna cukor: melaszt is tartalmaz, így kissé nedvesebb és karamellásabb ízű.
  • Nádcukor: természetesebb alternatíva, amely cukornádból készül, gyakran kevésbé finomított.
  • Invertcukor, glükóz, fruktóz: különféle ipari változatok, melyeket édességekben, üdítőkben használnak.

A cukor szerepe az ételekben

A cukor nemcsak édesít, hanem stabilizálja a textúrát, elősegíti a barnulást (karamellizáció), és tartósító hatással is bír. Sütés során segít megőrizni a sütemények nedvességtartalmát, míg lekvárokban és befőttekben megakadályozza a mikroorganizmusok elszaporodását.

Egészségügyi megfontolások

Fontos kiemelni, hogy a túlzott cukorfogyasztás káros lehet az egészségre. Hozzájárulhat az elhízáshoz, 2-es típusú cukorbetegséghez, és negatívan hat a szív- és érrendszeri állapotra is. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a napi cukorfogyasztás ne haladja meg a napi energiabevitel 10%-át.

Alternatívák a fehér cukorra

Sokan keresnek természetesebb vagy kalóriaszegényebb alternatívákat a cukor helyett, például:

  • Stevia – természetes édesítőszer, nulla kalóriával.
  • Nyírfacukor (xilit) – alacsony glikémiás indexű cukoralkohol.
  • Juharszirup, méz, agávé – természetes eredetű édesítők, melyekben van vitamin és ásványi anyag is.

A cukor édes íze évezredek óta jelen van az emberiség étrendjében, és bár megosztó alapanyag, tudatos használattal értékes része lehet a konyhának.

Tápérték 100 g fehér kristálycukorban:
Kalória: 387 kcal
Fehérje: 0 g
Zsír: 0 g
Szénhidrát: 99.98 g
Cukor: 99.98 g
Rost: 0 g
Nátrium: 1 mg
Kálium: 2 mg
Kalcium: 1 mg
Magnézium: 0 mg
Vas: 0.01 mg
Cink: 0 mg
B1-vitamin: 0 mg
B2-vitamin: 0 mg
B3-vitamin: 0 mg
B6-vitamin: 0 mg
Folsav: 0 µg
A-vitamin: 0 IU
C-vitamin: 0 mg
D-vitamin: 0 IU