A cukor az egyik legismertebb és leggyakrabban használt édesítőszer világszerte. A cukor nem csupán az édességek elengedhetetlen összetevője, hanem a sütés-főzés során is számos technológiai szerepet tölt be. A legismertebb formája a fehér kristálycukor, más néven szacharóz, amelyet cukorrépából vagy cukornádból állítanak elő.
A kereskedelemben többféle cukor kapható, melyek különböző ízprofilokkal és technológiai tulajdonságokkal rendelkeznek:
A cukor nemcsak édesít, hanem stabilizálja a textúrát, elősegíti a barnulást (karamellizáció), és tartósító hatással is bír. Sütés során segít megőrizni a sütemények nedvességtartalmát, míg lekvárokban és befőttekben megakadályozza a mikroorganizmusok elszaporodását.
Fontos kiemelni, hogy a túlzott cukorfogyasztás káros lehet az egészségre. Hozzájárulhat az elhízáshoz, 2-es típusú cukorbetegséghez, és negatívan hat a szív- és érrendszeri állapotra is. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a napi cukorfogyasztás ne haladja meg a napi energiabevitel 10%-át.
Sokan keresnek természetesebb vagy kalóriaszegényebb alternatívákat a cukor helyett, például:
A cukor édes íze évezredek óta jelen van az emberiség étrendjében, és bár megosztó alapanyag, tudatos használattal értékes része lehet a konyhának.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.