Az édesburgonya (Ipomoea batatas), közismertebb nevén batáta, az egyik legegészségesebb és legsokoldalúbb gumós zöldség, amit napjainkban egyre többen választanak a hagyományos burgonya helyett. Nemcsak különleges, enyhén édes íze, hanem rendkívüli tápanyagtartalma miatt is kiemelkedő szereplője az egészséges étrendnek.
Az édesburgonya A-vitaminban (béta-karotin), C-vitaminban, káliumban, rostokban és antioxidánsokban gazdag. Emellett alacsony a glikémiás indexe, így cukorbetegek és inzulinrezisztenciában szenvedők számára is ajánlott.
Rendszeres fogyasztása támogatja a testsúly-kontrollt, a szív- és érrendszeri prevenciót, és a teljes értékű növényi étrend egyik alapvető eleme lehet.
Az édesburgonya rendkívül sokféleképpen elkészíthető: sütve, párolva, grillezve, krémként, püréként vagy levesekhez, főzelékekhez is ideális. Gyakran használják sült hasábként, rakott ételekben vagy akár sütik alapanyagaként is. Az édes íze miatt sós és édes ételekben egyaránt jól működik.
A édesburgonya nemcsak egészséges, hanem rendkívül ízletes, tápláló és sokoldalú alapanyag, amely a modern és hagyományos konyhákban egyaránt megállja a helyét.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.