Félbevágott és egész édesburgonya fából készült konyhai deszkán

Édesburgonya – A szuperélelmiszer, ami tele van rosttal, vitaminnal és ízzel

Félbevágott és egész édesburgonya fából készült konyhai deszkán

Az édesburgonya (Ipomoea batatas), közismertebb nevén batáta, az egyik legegészségesebb és legsokoldalúbb gumós zöldség, amit napjainkban egyre többen választanak a hagyományos burgonya helyett. Nemcsak különleges, enyhén édes íze, hanem rendkívüli tápanyagtartalma miatt is kiemelkedő szereplője az egészséges étrendnek.

Az édesburgonya A-vitaminban (béta-karotin), C-vitaminban, káliumban, rostokban és antioxidánsokban gazdag. Emellett alacsony a glikémiás indexe, így cukorbetegek és inzulinrezisztenciában szenvedők számára is ajánlott.

Az édesburgonya előnyei

  • Béta-karotin (A-vitamin): Segíti a szem, a bőr és az immunrendszer egészségét.
  • Rostban gazdag: Javítja az emésztést, hosszabb teltségérzetet biztosít.
  • Káliumtartalom: Támogatja a szív- és érrendszert, vérnyomás-szabályozó.
  • Antioxidánsok: Csökkentik a gyulladást és a sejtkárosodást.
  • Alacsony glikémiás index: Vércukorszint-kímélő választás.

Rendszeres fogyasztása támogatja a testsúly-kontrollt, a szív- és érrendszeri prevenciót, és a teljes értékű növényi étrend egyik alapvető eleme lehet.

Felhasználási lehetőségek

Az édesburgonya rendkívül sokféleképpen elkészíthető: sütve, párolva, grillezve, krémként, püréként vagy levesekhez, főzelékekhez is ideális. Gyakran használják sült hasábként, rakott ételekben vagy akár sütik alapanyagaként is. Az édes íze miatt sós és édes ételekben egyaránt jól működik.

Vásárlás és tárolás

  • Olyan gumót válassz, amely kemény, foltmentes, száraz héjú.
  • Száraz, hűvös helyen tárold – ne hűtőszekrényben, mert az tönkreteheti az állagát.
  • Felvágva rövid időn belül oxidálódik – használat előtt célszerű hideg vízbe tenni.

A édesburgonya nemcsak egészséges, hanem rendkívül ízletes, tápláló és sokoldalú alapanyag, amely a modern és hagyományos konyhákban egyaránt megállja a helyét.

Tápérték 100 g édesburgonyában:
Kalória: 86 kcal
Fehérje: 1.6 g
Zsír: 0.1 g
Szénhidrát: 20.1 g
Cukor: 4.2 g
Rost: 3.0 g
Nátrium: 55 mg
Kálium: 337 mg
Kalcium: 30 mg
Magnézium: 25 mg
Vas: 0.61 mg
Cink: 0.3 mg
B1-vitamin: 0.078 mg
B2-vitamin: 0.061 mg
B3-vitamin: 0.557 mg
B6-vitamin: 0.209 mg
Folsav: 11 µg
A-vitamin: 14187 IU
C-vitamin: 2.4 mg
D-vitamin: 0 IU
K-vitamin: 1.8 µg