Az élesztő egy mikroszkopikus gomba, amelyet elsősorban sütéshez és erjesztéshez használnak. A legismertebb fajtája a Saccharomyces cerevisiae, amely kulcsszerepet játszik a kelt tészták elkészítésében, hiszen a tészta szerkezetét levegősebbé és könnyedebbé teszi.
Az élesztőt többféle formában használják a háztartásokban és az iparban:
Az élesztő nélkülözhetetlen alapanyag a következő ételekhez:
Az élesztő működése során szén-dioxidot termel, ami buborékokat hoz létre a tésztában – ez adja a kelt tészták puha, levegős szerkezetét.
Az élesztő nemcsak technológiai szempontból értékes: B-vitaminokban gazdag, főleg B1-, B2- és B6-vitaminban. Fehérjetartalma is jelentős, és hozzájárulhat a bélflóra egészségéhez (inaktivált formában).
A friss élesztőt hűtőszekrényben kell tárolni, legfeljebb néhány hétig. A szárított élesztő szobahőmérsékleten is hosszú ideig eltartható, amennyiben légmentesen van csomagolva.
A élesztő az egyik legalapvetőbb sütőipari összetevő, melynek segítségével térfogatot, állagot és karaktert adunk a tésztáknak. Minden konyhában ott a helye.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.