Friss és szárított élesztő kis tálkában és vágódeszkán, világos háttérrel

Élesztő – A sütés lelkét adó természetes alapanyag

Friss és szárított élesztő kis tálkában és vágódeszkán, világos háttérrel

Az élesztő egy mikroszkopikus gomba, amelyet elsősorban sütéshez és erjesztéshez használnak. A legismertebb fajtája a Saccharomyces cerevisiae, amely kulcsszerepet játszik a kelt tészták elkészítésében, hiszen a tészta szerkezetét levegősebbé és könnyedebbé teszi.

Az élesztő típusai

Az élesztőt többféle formában használják a háztartásokban és az iparban:

  • Friss élesztő: nedves, bézsszínű tömb, hűtést igényel
  • Szárított élesztő: granulált, hosszabb ideig eltartható, vízzel aktiválható
  • Instant élesztő: közvetlenül a liszthez keverhető, nem igényel előáztatást

Felhasználása a konyhában

Az élesztő nélkülözhetetlen alapanyag a következő ételekhez:

  • Kelt tészták: kenyér, kalács, zsemle, pizza
  • Sütemények: fánk, kuglóf, kelt piték
  • Erjesztett italok: sör, bor, kombucha (speciális fajták esetén)

Az élesztő működése során szén-dioxidot termel, ami buborékokat hoz létre a tésztában – ez adja a kelt tészták puha, levegős szerkezetét.

Táplálkozási szempontok

Az élesztő nemcsak technológiai szempontból értékes: B-vitaminokban gazdag, főleg B1-, B2- és B6-vitaminban. Fehérjetartalma is jelentős, és hozzájárulhat a bélflóra egészségéhez (inaktivált formában).

Tárolás

A friss élesztőt hűtőszekrényben kell tárolni, legfeljebb néhány hétig. A szárított élesztő szobahőmérsékleten is hosszú ideig eltartható, amennyiben légmentesen van csomagolva.

A élesztő az egyik legalapvetőbb sütőipari összetevő, melynek segítségével térfogatot, állagot és karaktert adunk a tésztáknak. Minden konyhában ott a helye.

Tápérték 100 g friss élesztőben:
Kalória: 105 kcal
Fehérje: 8 g
Zsír: 1.2 g
Szénhidrát: 12 g
Cukor: 0.3 g
Rost: 7.4 g
Nátrium: 40 mg
Kálium: 510 mg
Kalcium: 15 mg
Magnézium: 25 mg
Vas: 3.5 mg
Cink: 2 mg
B1-vitamin: 1.5 mg
B2-vitamin: 0.4 mg
B3-vitamin: 5 mg
B6-vitamin: 0.5 mg
Folsav: 200 µg
A-vitamin: 0 IU
C-vitamin: 1 mg
D-vitamin: 0 IU