Friss egész és félbevágott eprek rusztikus fa asztalon, eperlekvárral

Eper – A tavasz frissítő, vitaminokban gazdag gyümölcse

Friss egész és félbevágott eprek rusztikus fa asztalon, eperlekvárral

Az eper (Fragaria × ananassa), más néven földieper, az egyik legkedveltebb tavaszi gyümölcs, amely nemcsak ízletes, de rendkívül egészséges és tápláló is. Piros színe, zamatos íze és magas C-vitamin-tartalma miatt a kiegyensúlyozott étrend fontos eleme lehet.

Egészségügyi előnyei

Az eper rendkívül gazdag C-vitaminban, folsavban és antioxidánsokban, különösen flavonoidokban és antocianinokban, amelyek segíthetnek a sejtvédelemben és a gyulladáscsökkentésben.

  • Erősíti az immunrendszert
  • Gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású
  • Támogatja a szív- és érrendszer egészségét
  • Segíti az emésztést a rosttartalma révén

Felhasználása a konyhában

A friss eper sokféleképp fogyasztható és feldolgozható:

  • Frissen fogyasztva önmagában, salátákban, müzliben
  • Süteményekhez, tortákhoz, krémekhez kiváló alapanyag
  • Lekvárként, dzsemként vagy szörpként tartósítható
  • Turmixban, smoothie-ban vagy fagylaltként is népszerű

Szezon és tárolás

Az eper szezonja áprilistól júniusig tart. Mivel gyorsan romló gyümölcs, lehetőleg frissen fogyaszd, vagy fagyasztva, lekvárként tartósítsd, hogy hosszabb ideig élvezhesd.

A eper nemcsak finom, hanem egészséges és sokoldalú gyümölcs is, amely tökéletes választás az immunrendszer támogatásához és a mindennapi táplálkozás színesítéséhez.

Tápérték 100 g eperben (nyers):
Kalória: 32 kcal
Fehérje: 0.7 g
Zsír: 0.3 g
Szénhidrát: 7.7 g
Cukor: 4.9 g
Rost: 2.0 g
Nátrium: 1 mg
Kálium: 153 mg
Kalcium: 16 mg
Magnézium: 13 mg
Foszfor: 24 mg
Vas: 0.4 mg
Cink: 0.1 mg
B1-vitamin: 0.02 mg
B2-vitamin: 0.02 mg
B3-vitamin: 0.4 mg
B6-vitamin: 0.05 mg
Folsav: 24 µg
A-vitamin: 12 IU
C-vitamin: 58.8 mg
D-vitamin: 0 IU