A fahéj az egyik legismertebb és legkedveltebb fűszer világszerte, amelyet elsősorban édességekhez, forró italokhoz és ünnepi ételekhez használnak. Két fő típusa van: a Ceylon fahéj (valódi fahéj) és a Kasszia fahéj (általánosan használt, intenzívebb ízű változat). Mindkét változat a fahéjfa kérgéből készül, amit megszárítanak, majd rúd vagy őrölt por formában értékesítenek.
A fahéj nemcsak fűszer, hanem természetes gyógyítóként is ismert. A benne található antioxidánsok, polifenolok és illóolajok számos pozitív hatással bírnak:
A fahéj rendkívül sokoldalúan használható. Édes és sós ételekben is megállja a helyét. Alkalmazható süteményekhez, kompótokhoz, forralt borhoz, kávékhoz, curry-khez, mártásokhoz. Az őrölt fahéj praktikusabb a gyors fűszerezéshez, míg a fahéjrúd inkább lassú főzéshez, főzetekhez alkalmas.
Az őrölt fahéjat légmentesen zárva, hűvös és sötét helyen tároljuk, így akár 6 hónapig is megőrzi intenzív aromáját. A fahéjrúd akár 1-2 évig is eláll megfelelő körülmények között. Adagolásnál ügyeljünk a mértékletességre – különösen kasszia fahéjnál, mivel magas kumarintartalma túlzott fogyasztás esetén májkárosító lehet.
A fahéj egy valóban illatos, gyógyhatású fűszer, amely nemcsak az ünnepekhez, hanem a mindennapi konyhához is hozzátartozik.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.