A fejes káposzta a magyar konyha egyik alapvető zöldsége, amely nemcsak ízletes és sokoldalú, hanem rendkívül egészséges és tápláló is. A káposztafélék családjába tartozik, és évszázadok óta fontos része az európai, közel-keleti és ázsiai étrendeknek.
A fejes káposzta rendkívül gazdag rostban, C-vitaminban, K-vitaminban, folsavban, valamint tartalmaz káliumot, kalciumot és különböző antioxidánsokat. Az alacsony kalóriatartalom és a magas tápérték miatt kiváló diétás alapanyag.
A fejes káposzta rendszeres fogyasztása csökkentheti a gyulladást, segíthet a vércukorszint és a koleszterinszint szabályozásában, valamint javíthatja az emésztést. Kiemelkedő szerepet játszik a méregtelenítő diétákban is.
A fejes káposzta rendkívül változatos módon elkészíthető: főzhető, párolható, savanyítható, de akár nyersen is fogyasztható salátákban. Legismertebb formái a töltött káposzta, káposztás tészta, káposztafőzelék és savanyú káposzta. Rövid hőkezelés mellett több tápanyag megőrződik benne.
A fejes káposzta nemcsak a hagyományos receptek elengedhetetlen eleme, hanem egy tápanyagban gazdag, szezonális zöldség, amely méltán kap helyet az egészségtudatos étrendben is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.