Fekete szezámmag egy rusztikus tálban, természetes megvilágításban

Fekete szezámmag: Az apró mag, ami tele van tápanyaggal és ízzel

Fekete szezámmag egy rusztikus tálban, természetes megvilágításban

A fekete szezámmag egy ősi, mégis modern szuperélelmiszer, amely a Távol-Keleten és a Közel-Keleten évezredek óta népszerű. Jellegzetes intenzív íze, magas antioxidáns-tartalma és értékes ásványianyag-profilja miatt egyre nagyobb figyelmet kap az egészségtudatos táplálkozás híveinek körében.

A fekete szezámmag a Sésamum indicum növény apró, sötét héjú magja. Míg a fehér változat inkább dekorációként ismert, a fekete típus <strongnagyobb tápanyagsűrűséggel rendelkezik. Enyhén diós, aromás íze miatt nemcsak tápláló, de ízfokozó szerepe is kiemelkedő.

Fekete szezámmag egészségügyi hatásai

A fekete szezámmag kiváló természetes forrása számos létfontosságú tápanyagnak:

  • Kálcium – csontok és fogak erősítésére
  • Vas – vérképzés támogatásához
  • Magnézium – idegrendszer kiegyensúlyozására
  • Cink és réz – immunrendszer erősítése
  • Élelmi rostok – emésztés javítása
  • Erős antioxidáns hatás – szezamol és szezamin révén

Számos ázsiai gyógyászat szerint a fekete szezámmag támogatja a máj, vese és haj egészségét.

Felhasználása a konyhában

A fekete szezámmag széles körben felhasználható:

  • Pirítva vagy nyersen – salátákon, tálételekben
  • Sütéshez – péksütemények, krémek, kekszek
  • Szezámmag paszta (fekete tahini) – mártogatós vagy alap ízesítőként
  • Édes ételekhez – ázsiai desszertekhez, szezámlabdához

Tipp: pirítás után az íze erőteljesebb lesz, és az emészthetősége is javul.

További előnyök

A fekete szezámmag rendszeres fogyasztása hozzájárulhat:

  • A hormonális egyensúly fenntartásához
  • A szabadgyökök semlegesítéséhez
  • Az öregedésgátló folyamatok támogatásához
  • A bőr, haj és köröm állapotának javításához

A fekete szezámmag nemcsak dekoratív elem – valódi tápanyagforrás, amelyet érdemes beépíteni az étrendbe, akár napi szinten is.

Tápérték 100 g fekete szezámmagban:
Kalória: 573 kcal
Fehérje: 17.7 g
Zsír: 49.7 g
– Telítetlen zsírsavak: 39.0 g
Szénhidrát: 23.4 g
– Cukor: 0.3 g
Rost: 11.8 g
Kálcium: 975 mg
Foszfor: 629 mg
Magnézium: 351 mg
Vas: 14.6 mg
Cink: 7.8 mg
Réz: 4.1 mg
B1-vitamin: 0.79 mg
B6-vitamin: 0.64 mg
Folsav: 97 µg
E-vitamin: 0.25 mg
D-vitamin: 0 IU
A-vitamin: 3 IU