A feketeribizli (Ribes nigrum) egy rendkívül értékes bogyós gyümölcs, amelyet magas C-vitamin-tartalma, koncentrált antioxidánsai és intenzív íze miatt nagyra becsülnek. A sötétlila, majdnem fekete bogyók különösen gazdagok polifenolokban, flavonoidokban és antocianinokban, amelyek a sejtvédelem természetes támogatói.
A feketeribizli kiemelkedik az összes gyümölcs közül C-vitamin-tartalmával, amely többszöröse a citrusfélékének. Fogyasztása erősítheti az immunrendszert, javíthatja a szem egészségét, és támogathatja a vérkeringést.
A feketeribizli sokoldalúan felhasználható. Bár nyersen kissé fanyar, feldolgozva intenzív és egyedi ízt ad különféle ételeknek és italoknak.
A feketeribizli szezonja jellemzően június végétől július közepéig tart. Frissen csak rövid ideig elérhető, viszont fagyasztva, szárítva vagy befőzve jól eltartható.
A feketeribizli nem csupán kulináris különlegesség, hanem egészségvédő szupergyümölcs is, amelyet érdemes rendszeresen beépíteni az étrendbe.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.