Friss feketeribizli bogyók tålban és asztalon, håzi lekvårral és levelekkel

Feketeribizli – A termĂ©szet erƑteljes antioxidĂĄns-forrĂĄsa

Friss feketeribizli bogyók tålban és asztalon, håzi lekvårral és levelekkel

A feketeribizli (Ribes nigrum) egy rendkĂ­vĂŒl Ă©rtĂ©kes bogyĂłs gyĂŒmölcs, amelyet magas C-vitamin-tartalma, koncentrĂĄlt antioxidĂĄnsai Ă©s intenzĂ­v Ă­ze miatt nagyra becsĂŒlnek. A sötĂ©tlila, majdnem fekete bogyĂłk kĂŒlönösen gazdagok polifenolokban, flavonoidokban Ă©s antocianinokban, amelyek a sejtvĂ©delem termĂ©szetes tĂĄmogatĂłi.

EgĂ©szsĂ©gĂŒgyi elƑnyei

A feketeribizli kiemelkedik az összes gyĂŒmölcs közĂŒl C-vitamin-tartalmĂĄval, amely többszöröse a citrusfĂ©lĂ©kĂ©nek. FogyasztĂĄsa erƑsĂ­theti az immunrendszert, javĂ­thatja a szem egĂ©szsĂ©gĂ©t, Ă©s tĂĄmogathatja a vĂ©rkeringĂ©st.

  • C-vitaminban gazdag – erƑteljes immunerƑsĂ­tƑ
  • GyulladĂĄscsökkentƑ Ă©s antivirĂĄlis hatĂĄsĂș
  • Magas antioxidĂĄns-tartalmĂș – vĂ©di a sejteket
  • JavĂ­thatja a lĂĄtĂĄst Ă©s a vĂ©rkeringĂ©st

FelhasznĂĄlĂĄsa a konyhĂĄban

A feketeribizli sokoldalĂșan felhasznĂĄlhatĂł. BĂĄr nyersen kissĂ© fanyar, feldolgozva intenzĂ­v Ă©s egyedi Ă­zt ad kĂŒlönfĂ©le Ă©teleknek Ă©s italoknak.

  • Feketeribizli lekvĂĄr, dzsem, zselĂ© formĂĄjĂĄban
  • Szörpök, gyĂŒmölcslevek, likƑrök kĂ©szĂ­tĂ©sĂ©hez
  • SĂŒtemĂ©nyek, tortĂĄk, pohĂĄrdesszertek Ă­zesĂ­tƑjekĂ©nt
  • Turmixokba, joghurtba, zabkĂĄsĂĄba keverve is kivĂĄlĂł

Szezon és tårolås

A feketeribizli szezonja jellemzƑen jĂșnius vĂ©gĂ©tƑl jĂșlius közepĂ©ig tart. Frissen csak rövid ideig elĂ©rhetƑ, viszont fagyasztva, szĂĄrĂ­tva vagy befƑzve jĂłl eltarthatĂł.

A feketeribizli nem csupĂĄn kulinĂĄris kĂŒlönlegessĂ©g, hanem egĂ©szsĂ©gvĂ©dƑ szupergyĂŒmölcs is, amelyet Ă©rdemes rendszeresen beĂ©pĂ­teni az Ă©trendbe.

Tåpérték 100 g feketeribizliben (nyers):
KalĂłria: 63 kcal
Fehérje: 1.4 g
ZsĂ­r: 0.4 g
Szénhidråt: 15.4 g
Cukor: 7.4 g
Rost: 4.3 g
NĂĄtrium: 2 mg
KĂĄlium: 322 mg
Kalcium: 55 mg
Magnézium: 24 mg
Foszfor: 59 mg
Vas: 1.5 mg
Cink: 0.3 mg
B1-vitamin: 0.05 mg
B2-vitamin: 0.06 mg
B3-vitamin: 0.3 mg
B6-vitamin: 0.07 mg
Folsav: 8 ”g
A-vitamin: 230 IU
C-vitamin: 181 mg
D-vitamin: 0 IU