Ghí tisztított vaj egy tradicionális, magas hőállóságú állati eredetű zsiradék, amelyet hagyományosan vajból készítenek lassú melegítéssel, hogy eltávolítsák a víztartalmat és a tejfehérjéket. Ennek eredménye egy aranyszínű, áttetsző, dióillatú zsiradék, amely laktózmentes és hosszú ideig eltartható.
A ghí nemcsak az indiai és közel-keleti konyhák alapja, hanem egyre népszerűbb a nyugati főzésben is, mivel magas füstpontja (~250 °C) alkalmassá teszi sütésre, pirításra, párolásra egyaránt. Ráadásul stabil zsírszerkezete miatt nem avasodik gyorsan, így ideális hosszabb távú tárolásra is.
A ghí kiválóan alkalmas sütéshez, rántáshoz, pirításhoz, de tésztákhoz és krémekhez is hozzáadható. A keleti konyhában gyakran használják fűszerek pirításához (pl. curry alap), a nyugati konyhákban húsok, zöldségek sütéséhez, vagy akár kenyérre kenve.
Szobahőmérsékleten is eltartható, ha tisztán, vízmentesen készítették. Üvegben, fénytől védett helyen hónapokig eláll. Felbontás után sem igényel hűtést, de hideg helyen sűrűbbre dermedhet.
A ghí tisztított vaj egy értékes, hagyományos alapanyag, amely egyszerre ötvözi a természetes zsiradék előnyeit a magas szintű kulináris alkalmazhatósággal.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.