Bajra Halwa aranybarna színű, díszített tányéron tálalva

Bajra Halwa

A Bajra Halwa egy indiai desszert, amelyet gyakran készítenek télen, mivel a bajra liszt gazdag tápanyagokban és melegítő hatású. A lisztet vajban pirítják, majd tejjel és cukorral kombinálják, hogy egy édes, krémes ételt kapjanak. Az elkészítés során a fűszerek, mint a fahéj és a szárított gyümölcsök, finomítják az ízt, így a Bajra Halwa igazán egyedülálló desszert. Ez a tradicionális recept Indiából származik, és a családok egyik kedvenc édessége, amely nemcsak finom, hanem tápláló is. A recept eredete a vidéki Indiába nyúlik vissza, ahol a bajra lisztet gyakran használták a hideg időszakokban, mivel melegítő hatása volt.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
1500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Bajra liszt
50 g Vaj
100 g Cukor
500 ml Tej
100 ml Víz
50 g Száraz gyümölcs (pl. mazsola)
1 tk. Fahéj
30 g Mandula (opcionális)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd a vizet és a tejet egy közepes lábosban, hogy egyesüljön. Ne forrald fel, csak melegítsd meg.

    Használj friss tejet, hogy krémesebb legyen a halwa állaga.

    2

    A vajat olvaszd fel egy nagyobb serpenyőben közepes lángon, majd add hozzá a bajra lisztet. Kevergesd folyamatosan, amíg a liszt aranybarna színt nem kap. Ez a pörkölési folyamat segít, hogy a halwa íze mélyebb legyen.

    Figyelj arra, hogy ne égessen meg a liszt! Ha szükséges, csökkentsd a lángot.

    3

    Miután a liszt megsült, add hozzá a meleg tejet és vizet, folyamatos keverés mellett. Ha a massza túl sűrű, adj hozzá még egy kevés tejet.

    A fokozatos hozzáadás segít elkerülni a csomókat, és simább állagot biztosít.

    4

    Keverd hozzá a cukrot, fahéjat és a mazsolát, majd főzd tovább, amíg a halwa teljesen felszívja a folyadékot és krémes állagú lesz.

    Ha extra édességet szeretnél, a cukrot fokozhatod, de ne tedd túl édesre, mivel a bajra liszt karakteres íze is fontos.

    5

    A kész halwát tálald, díszítsd mandulával vagy egyéb száraz gyümölcsökkel.

    A mandula édes és ropogós kontrasztot ad a halwának. Ha nem szereted, el is hagyhatod.