Szeletelt gouda sajt egy fa vágódeszkán, sajt késsel

Gouda sajt – A holland sajtkultúra ikonikus alapanyaga részletesen

Szeletelt gouda sajt egy fa vágódeszkán, sajt késsel

A Gouda sajt a világ egyik legismertebb és legelterjedtebb sajtfajtája, amely Hollandiából származik. Neve a holland Gouda városából ered, ahol évszázadok óta gyártják és értékesítik. Félkemény állagú, aranysárga színű, enyhén diós és karamelles ízvilágú sajt, amely érleléstől függően változatos karaktert kínál.

A gouda sajt pasztőrözött tehéntejből készül, és érlelési ideje 4 héttől akár 2 évig is terjedhet. A fiatal gouda lágy, jól szeletelhető és enyhe ízű, míg az érlelt változat keményebb, pikánsabb és komplexebb aromával rendelkezik.

Gouda sajt típusai és jellemzői

  • Fiatal gouda: puhább, enyhén édeskés íz, jól olvad
  • Érlelt gouda (oud): morzsalékosabb, erőteljes ízvilág, sötétebb szín
  • Füstölt gouda: füstöléssel készült, karakteresebb íz

A gouda sajt kitűnő választás sajttálakhoz, szendvicsekhez, salátákhoz és főtt ételekhez. Kiválóan olvad, így pizzákhoz, melegszendvicsekhez is ideális. Reszelve tésztákra, gratinírozáshoz vagy sós pitékbe is alkalmazzák.

Tápanyag-összetétel és előnyök

A gouda sajt rendkívül gazdag fehérjében, kalciumban, foszforban és B12-vitaminban, ezért támogatja a csontok és az idegrendszer egészségét. Magas zsírtartalma miatt mértékkel ajánlott fogyasztani, de alacsony szénhidráttartalma miatt jól beilleszthető low-carb vagy ketogén étrendbe is.

100 gramm gouda sajt átlagosan 350 kcal energiát tartalmaz, ezért energiadús, jól hasznosítható alapanyag a napi étrendben. Különösen ajánlott aktív életmódot folytatók és sportolók számára.

Ha minőségi gouda sajtot választasz, nemcsak ízekben gazdag ételeket készíthetsz, de a szervezeted számára értékes tápanyagokat is biztosíthatsz.

Tápérték 100 g gouda sajtban:
Kalória: 356 kcal
Fehérje: 25 g
Zsír: 30 g
Telített zsír: 19 g
Szénhidrát: 2 g
Cukor: 0.1 g
Rost: 0 g
Kalcium: 700 mg
Foszfor: 550 mg
Nátrium: 780 mg
Kálium: 120 mg
Magnézium: 25 mg
Cink: 3.5 mg
B12-vitamin: 1.9 µg
A-vitamin: 950 IU
D-vitamin: 12 IU
Koleszterin: 90 mg