A gríz, más néven búzadara, az egyik legismertebb és leggyakrabban használt alapanyag a magyar és európai konyhákban. A búzamag durva őrlésével nyerik, különösen a durumbúzából készülő változata népszerű a tésztagyártásban és édes ételekhez is.
A gríz szemcsemérete nagyobb, mint a liszté, állaga szemcsés, enyhén érdes tapintású. Semleges íze miatt édes és sós ételekhez egyaránt jól illeszkedik, a tejbegríz, grízes tészta, gombóc vagy dara alapú sütemények mind ismertek és kedveltek a hagyományos konyhákban.
A gríz rendkívül sokoldalúan használható. Tejbegríz készítéséhez tejjel és cukorral főzve, gombócokhoz sűrítőként, töltelékekhez nedvszívóként alkalmazható. Sós változatban tésztákhoz, levesbetétként, vagy sült zöldségek mellé is kiváló köretként szolgálhat. Gyors főzési ideje és egyszerű kezelhetősége miatt praktikus alapanyag.
A gríz nem igényel áztatást, forró folyadékban gyorsan megduzzad. A tésztaiparban is használják, például tojásos grízes tészta vagy gombóctöltelék formájában.
A nyers grízt száraz, hűvös helyen, zárt edényben érdemes tartani, hogy ne szívja magába a nedvességet. Megfelelő tárolás esetén hónapokig eltartható. Főtt formában 1-2 napig tárolható hűtőszekrényben, de legjobb frissen elkészítve fogyasztani.
A gríz egyszerű, de tápláló és sokoldalúan használható alapanyag, amely helyet érdemel minden háztartásban, legyen szó klasszikus receptekről vagy modern konyhai megoldásokról.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.