Nyers gríz, más néven búzadara, rusztikus tálban fa felületen

Gríz – Az egyszerű, mégis sokoldalú alapanyag, amit minden konyha ismer

Nyers gríz, más néven búzadara, rusztikus tálban fa felületen

A gríz, más néven búzadara, az egyik legismertebb és leggyakrabban használt alapanyag a magyar és európai konyhákban. A búzamag durva őrlésével nyerik, különösen a durumbúzából készülő változata népszerű a tésztagyártásban és édes ételekhez is.

A gríz szemcsemérete nagyobb, mint a liszté, állaga szemcsés, enyhén érdes tapintású. Semleges íze miatt édes és sós ételekhez egyaránt jól illeszkedik, a tejbegríz, grízes tészta, gombóc vagy dara alapú sütemények mind ismertek és kedveltek a hagyományos konyhákban.

A gríz előnyei és jellemzői

  • Könnyen emészthető: Finom szerkezetének köszönhetően gyorsan megfő és jól hasznosul a szervezetben.
  • Semleges ízvilág: Könnyen fűszerezhető, édes és sós ételekhez is ideális.
  • Magas szénhidráttartalom: Hosszú távon energiát biztosít, kiváló reggeli vagy köretalap.
  • Gazdag növényi fehérjében: Különösen a durumbúzából készült gríz tartalmaz több fehérjét.
  • Változatos szemcseméret: Létezik finom, közepes és durva gríz is, mindegyik más-más célra alkalmas.

Gríz a konyhában

A gríz rendkívül sokoldalúan használható. Tejbegríz készítéséhez tejjel és cukorral főzve, gombócokhoz sűrítőként, töltelékekhez nedvszívóként alkalmazható. Sós változatban tésztákhoz, levesbetétként, vagy sült zöldségek mellé is kiváló köretként szolgálhat. Gyors főzési ideje és egyszerű kezelhetősége miatt praktikus alapanyag.

A gríz nem igényel áztatást, forró folyadékban gyorsan megduzzad. A tésztaiparban is használják, például tojásos grízes tészta vagy gombóctöltelék formájában.

Tárolás és felhasználási javaslat

A nyers grízt száraz, hűvös helyen, zárt edényben érdemes tartani, hogy ne szívja magába a nedvességet. Megfelelő tárolás esetén hónapokig eltartható. Főtt formában 1-2 napig tárolható hűtőszekrényben, de legjobb frissen elkészítve fogyasztani.

A gríz egyszerű, de tápláló és sokoldalúan használható alapanyag, amely helyet érdemel minden háztartásban, legyen szó klasszikus receptekről vagy modern konyhai megoldásokról.

Tápérték 100 g nyers grízben:
Kalória: 360 kcal
Fehérje: 11.3 g
Zsír: 1.3 g
Szénhidrát: 73.3 g
Cukor: 0.4 g
Rost: 3.9 g
Nátrium: 1 mg
Kálium: 186 mg
Kalcium: 17 mg
Magnézium: 47 mg
Foszfor: 136 mg
Vas: 1.2 mg
Cink: 1.0 mg
B1-vitamin (tiamin): 0.15 mg
B2-vitamin (riboflavin): 0.05 mg
B3-vitamin (niacin): 3.3 mg
B6-vitamin: 0.12 mg
Folsav: 30 µg
A-vitamin: 0 IU
C-vitamin: 0 mg
D-vitamin: 0 IU