Melomakarona teljes kiőrlésű liszttel, mézes sziruppal átitatva

Melomakarona teljes kiőrlésű liszttel

A Melomakarona egy hagyományos görög karácsonyi édesség, amelyet mézes sziruppal áztatnak. A teljes kiőrlésű lisztet használva a sütemény egészségesebb alternatívát kínál, miközben megőrzi az eredeti ízeket. A narancsos, fűszeres tészta és a mézes szirup kombinációja friss és gazdag ízt ad, míg a teljes kiőrlésű liszt adja meg a textúrát és a mélységet. Technikai tipp: a teljes kiőrlésű liszt durvább állagot ad a tésztának, de ez segít abban, hogy a sütemények még ízletesebbek és táplálóbbak legyenek.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 1 óra
2800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Teljes kiőrlésű liszt
100 g Gríz (finomszemű)
120 ml Narancslé
100 g Cukor
200 ml Napraforgóolaj
1 tk. Őrölt fahéj
0.5 tk. Szegfűszeg (őrölt)
1 tk. Szódabikarbóna
1 db Narancshéj
150 ml Ásványvíz
100 g Cukor (sziruphoz)
150 ml Víz (sziruphoz)
2 ek. Citromlé (sziruphoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A sziruphoz keverd össze a cukrot, vizet és citromlevet, majd forrald fel. Főzd alacsony lángon 5 percig, és hagyd teljesen kihűlni.

    A szirupot hidegen öntsd a forró süteményekre, hogy jobban beszívódjon.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a narancslét, cukrot, olajat, reszelt narancshéjat, fahéjat, szegfűszeget és a szódabikarbónát.

    A szódabikarbóna jól habzik a narancslével, így könnyen lazítja a tésztát.

    3

    Add hozzá a teljes kiőrlésű lisztet és a grízt, majd keverd össze kézzel, amíg puha, enyhén olajos tésztát kapsz. Ne gyúrd túl.

    A teljes kiőrlésű liszt kicsit durvább állagot ad a tésztának, de nem baj, ha enyhén szemcsés marad.

    4

    Formázz diónyi, ovális sütiket, és helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsibe.

    Ha a tészta túl ragadós, nedvesítsd meg a kezedet a formázáshoz.

    5

    Süsd 180°C-on 25–30 percig, amíg aranybarnák lesznek.

    A teljes kiőrlésű liszt miatt ne süsd túl a tésztát, hogy megmaradjon az omlóssága.

    6

    A forró sütiket tedd a hideg szirupba 30–60 másodpercre, majd tedd őket egy tálra hűlni.

    A szirupot ne hagyd túl sokáig a sütiken, különben túl puha lesz.

    7

    Tálalás előtt megszórhatod reszelt narancshéjjal vagy apróra vágott dióval.

    A narancshéj és a dió extra ízt ad a süteményeknek.