Melomakarona sütemény mézes-narancsos sziruppal átitatva, tálalva

Melomakarona mézes-narancsos sziruppal

A Melomakarona hagyományos görög édesség, amelyet különösen karácsonykor készítenek. A mézzel és fűszerekkel készült tészta eredetileg vallási szertartásokhoz kötődött, de idővel a családi ünnepek kihagyhatatlan részévé vált. A narancsos változat különösen kedvelt, hiszen a friss citrusos íz remekül kiegészíti a méz selymességét. A szirupos áztatás lényege, hogy a tészta kívül enyhén roppanós maradjon, belül pedig szaftos, illatos legyen. Technikai tipp: mindig hideg szirupba mártsd a forró süteményeket – ez garantálja a tökéletes állagot. Ez az édesség tökéletes választás bármilyen ünnepi alkalomra, vendégvárónak vagy akár ajándékként csomagolva is.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 1 óra
2700 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Liszt
100 g Gríz (finomszemű)
120 ml Narancslé
100 g Cukor
200 ml Napraforgóolaj
1 tk. Őrölt fahéj
0.5 tk. Szegfűszeg (őrölt)
1 tk. Szódabikarbóna
1 db Narancshéj
200 g Méz (sziruphoz)
100 g Cukor (sziruphoz)
100 ml Narancslé (sziruphoz)
100 ml Víz (sziruphoz)
1 ek. Citromlé (sziruphoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A sziruphoz keverd össze a mézet, cukrot, narancslevet, vizet és citromlevet, majd forrald fel. Ezután főzd alacsony lángon 5 percig, majd hagyd teljesen kihűlni.

    A narancslé intenzív ízt ad a szirupnak – használj frissen facsart levet a legjobb eredményért.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a narancslevet, cukrot, olajat, reszelt narancshéjat, fahéjat, szegfűszeget és a szódabikarbónát.

    A szódabikarbóna azonnal habzani kezd a narancslével – ez segít a tészta lazításában.

    3

    Add hozzá a grízt és a lisztet, majd keverd össze kézzel, amíg a tészta puha, enyhén olajos állagú nem lesz. Ne gyúrd túl!

    A túlkeverés tömör tésztát eredményezhet – csak éppen álljon össze.

    4

    Formázz diónyi ovális sütiket, és helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsibe.

    A sütik tetejét bevághatod villával, így jobban beszívják majd a szirupot.

    5

    Süsd 180°C-ra előmelegített sütőben 25–30 percig, míg aranybarnára sülnek.

    Ne nyisd ki a sütő ajtaját az első 20 percben – különben összeeshetnek!

    6

    A frissen sült, forró sütiket mártsd bele a hideg mézes-narancsos szirupba 30–60 másodpercre, majd tedd őket tálra hűlni.

    Két villa segítségével könnyedén átforgathatod őket a szirupban, így minden oldaluk beszívja a folyadékot.

    7

    Tálalás előtt megszórhatod kevés reszelt narancshéjjal vagy fahéjjal.

    A frissen reszelt héj extra aromát és ünnepi megjelenést kölcsönöz a sütinek.