A guava (Psidium guajava) egy trópusi szupergyümölcs, amely kiemelkedő C-vitamin-tartalmáról és egyedülálló antioxidáns összetételéről híres. Világszerte ismert és kedvelt gyümölcs, melyet zöld vagy sárgás héja, valamint élénk rózsaszín vagy halvány fehér gyümölcshúsa különböztet meg.
A guava C-vitamin-tartalma akár 4-5-szöröse a narancsénak, így kiváló az immunrendszer erősítésére. Emellett gazdag rostban, káliumban, likopinban, A-vitaminban és flavonoidokban. Alacsony a kalóriatartalma, ezért diétás étrendekbe is könnyen beilleszthető.
A guava sokféleképpen felhasználható: nyersen fogyasztva, salátákban, turmixokban, dzsemként, gyümölcsléként vagy akár szószok, chutney-k alapanyagaként is. A magok ehetők, bár kemények, a héja szintén fogyasztható. A gyümölcs remekül párosítható citrusokkal, gyömbérrel, mentával vagy egzotikus fűszerekkel.
Az érett guava kellemesen illatos, enyhén puha tapintású. Szobahőmérsékleten gyorsan beérik, hűtve tovább friss marad. Fogyasztás előtt érdemes alaposan megmosni, különösen, ha héjastul kerül felhasználásra.
A guava nem csupán ízletes és egzotikus gyümölcs, hanem vitaminokban és antioxidánsokban gazdag funkcionális alapanyag, amely kiválóan támogatja az egészséges életmódot.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.