Friss guava gyĂŒmölcsök felvĂĄgva, rĂłzsaszĂ­n hĂșssal Ă©s zöld hĂ©jjal fa felĂŒleten

Guava – A trĂłpusi vitaminbomba, amely Ă­zben Ă©s egĂ©szsĂ©gben is verhetetlen

Friss guava gyĂŒmölcsök felvĂĄgva, rĂłzsaszĂ­n hĂșssal Ă©s zöld hĂ©jjal fa felĂŒleten

A guava (Psidium guajava) egy trĂłpusi szupergyĂŒmölcs, amely kiemelkedƑ C-vitamin-tartalmĂĄrĂłl Ă©s egyedĂŒlĂĄllĂł antioxidĂĄns összetĂ©telĂ©rƑl hĂ­res. VilĂĄgszerte ismert Ă©s kedvelt gyĂŒmölcs, melyet zöld vagy sĂĄrgĂĄs hĂ©ja, valamint Ă©lĂ©nk rĂłzsaszĂ­n vagy halvĂĄny fehĂ©r gyĂŒmölcshĂșsa kĂŒlönböztet meg.

Miért érdemes guavåt fogyasztani?

A guava C-vitamin-tartalma akĂĄr 4-5-szöröse a narancsĂ©nak, Ă­gy kivĂĄlĂł az immunrendszer erƑsĂ­tĂ©sĂ©re. Emellett gazdag rostban, kĂĄliumban, likopinban, A-vitaminban Ă©s flavonoidokban. Alacsony a kalĂłriatartalma, ezĂ©rt diĂ©tĂĄs Ă©trendekbe is könnyen beilleszthetƑ.

  • KiemelkedƑen magas C-vitamin-tartalom, tĂĄmogatja az immunrendszert.
  • AntioxidĂĄnsokban gazdag, vĂ©di a sejteket az oxidatĂ­v stressztƑl.
  • Magas rosttartalom, javĂ­tja az emĂ©sztĂ©st Ă©s segĂ­t a vĂ©rcukorszint stabilizĂĄlĂĄsĂĄban.
  • KĂĄlium Ă©s A-vitamin tartalom – segĂ­ti a szĂ­v- Ă©s lĂĄtĂĄsfunkciĂłkat.
  • Alacsony kalĂłriatartalom, mĂ©gis laktatĂł Ă©s tĂĄplĂĄlĂł.

Guava a konyhĂĄban

A guava sokfĂ©lekĂ©ppen felhasznĂĄlhatĂł: nyersen fogyasztva, salĂĄtĂĄkban, turmixokban, dzsemkĂ©nt, gyĂŒmölcslĂ©kĂ©nt vagy akĂĄr szĂłszok, chutney-k alapanyagakĂ©nt is. A magok ehetƑk, bĂĄr kemĂ©nyek, a hĂ©ja szintĂ©n fogyaszthatĂł. A gyĂŒmölcs remekĂŒl pĂĄrosĂ­thatĂł citrusokkal, gyömbĂ©rrel, mentĂĄval vagy egzotikus fƱszerekkel.

Tårolås és érettség

Az Ă©rett guava kellemesen illatos, enyhĂ©n puha tapintĂĄsĂș. SzobahƑmĂ©rsĂ©kleten gyorsan beĂ©rik, hƱtve tovĂĄbb friss marad. FogyasztĂĄs elƑtt Ă©rdemes alaposan megmosni, kĂŒlönösen, ha hĂ©jastul kerĂŒl felhasznĂĄlĂĄsra.

A guava nem csupĂĄn Ă­zletes Ă©s egzotikus gyĂŒmölcs, hanem vitaminokban Ă©s antioxidĂĄnsokban gazdag funkcionĂĄlis alapanyag, amely kivĂĄlĂłan tĂĄmogatja az egĂ©szsĂ©ges Ă©letmĂłdot.

Tåpérték 100 g guavåban:
KalĂłria: 68 kcal
Fehérje: 2.6 g
ZsĂ­r: 0.9 g
Szénhidråt: 14.3 g
Cukor: 8.9 g
Rost: 5.4 g
NĂĄtrium: 2 mg
KĂĄlium: 417 mg
Kalcium: 18 mg
Magnézium: 22 mg
Vas: 0.3 mg
Cink: 0.23 mg
B1-vitamin: 0.07 mg
B2-vitamin: 0.04 mg
B3-vitamin: 1.1 mg
B6-vitamin: 0.11 mg
Folsav: 49 ”g
A-vitamin: 624 IU
C-vitamin: 228.3 mg
D-vitamin: 0 IU