Friss gyömbérgyökér szeletek és reszelt gyömbér tálban, fa konyhai felületen

Gyömbérgyökér – Az íz és egészség természetes ereje a konyhában

Friss gyömbérgyökér szeletek és reszelt gyömbér tálban, fa konyhai felületen

A gyömbérgyökér (Zingiber officinale) egy rendkívül aromás, jellegzetes ízű gyökérfűszer, amelyet évszázadok óta használnak gasztronómiai és gyógyászati célokra egyaránt. A friss gyömbér húsa világossárga, míg héja világosbarna és kissé érdes. Íze csípős, frissítő és enyhén citrusos.

A gyömbérgyökér felhasználása sokrétű: főzve, párolva, sütve vagy reszelve is gyakori alapanyag levesekben, wokételekben, curry-kben, süteményekben, italokban és gyógyteákban. A világ különböző konyhái – az indiai, kínai, thai, közel-keleti és európai – mind kiemelt helyen kezelik.

A gyömbérgyökér jótékony hatásai

  • Gyulladáscsökkentő – gingerolt és shogaolt tartalmaz
  • Immunerősítő – természetes fertőzésgátló hatás
  • Emésztést segítő – enyhíti a hányingert és puffadást
  • Anyagcsere-serkentő – támogatja a zsírégetést

Felhasználási javaslatok

  • Frissen reszelve teába vagy mézbe keverve
  • Asiás ételek – például curry-k és levesek – alapfűszere
  • Sült húsokhoz, zöldségekhez
  • Sütik, mézeskalács, gyömbéres keksz ízesítője

A gyömbér hűtőszekrényben akár 3-4 hétig is frissen tartható. Le is fagyasztható, sőt reszelt formában is eltartható. Teának forrázva nyugtató és energetizáló hatású, hidegen fogyasztva pedig üdítőitalokba is kiváló.

A gyömbérgyökér nemcsak a konyha, hanem az egészségtudatos életmód megkerülhetetlen alapanyaga, amely egyszerre ízesít, megelőz és gyógyít.

Tápérték 100 g friss gyömbérgyökérben:
Kalória: 80 kcal
Fehérje: 1.8 g
Zsír: 0.8 g
– ebből telített zsírsav: 0.2 g
Szénhidrát: 17.8 g
Cukor: 1.7 g
Rost: 2 g
Nátrium: 13 mg
Kálium: 415 mg
Kalcium: 16 mg
Magnézium: 43 mg
Foszfor: 34 mg
Vas: 0.6 mg
C-vitamin: 5 mg
B6-vitamin: 0.16 mg
Folsav: 11 µg
A-vitamin: 0 IU
D-vitamin: 0 IU