Író kerámia tálban és pohárban fa felületen természetes fényben

Író – A savanykás, frissítő tejtermék, ami több mint melléktermék

Író kerámia tálban és pohárban fa felületen természetes fényben

Az író egy fermentált tejtermék, amely a vajköpülés melléktermékeként keletkezik. Az író enyhén savanykás ízű, világos színű, hígabb állagú ital, amelyet hagyományosan önmagában is fogyasztanak, de számos sütési és főzési célra is kiválóan alkalmas.

Az írót régóta használják kenyérsütéshez, palacsintatésztákhoz, süteményekhez, mivel enyhe savassága reakcióba lép a sütőporral vagy szódabikarbónával, így könnyű, levegős szerkezetet eredményez. Emellett természetes probiotikumokat is tartalmaz, amelyek támogatják az emésztőrendszert.

Író felhasználása a konyhában

  • Sütéshez: palacsinta, muffin, kenyér, lepény
  • Főzéshez: krémlevesek, mártások, főzelékek ízesítésére
  • Italként: hűsítő, savanykás frissítőként önmagában vagy fűszerekkel
  • Pácoláshoz: húsokhoz, csirke pácolásához

Az író gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, alacsony zsírtartalom mellett. A benne lévő tejsavbaktériumok jótékonyan hatnak a bélflórára, valamint segíthetnek a gyulladások csökkentésében és a szervezet lúgosításában.

Tápérték és élettani előnyök

100 ml író körülbelül 35–40 kcal energiát tartalmaz. Zsírtartalma általában alacsony (kevesebb mint 1%), miközben kiváló kalcium-, kálium- és B-vitamin forrás. A természetes fermentáció során kialakuló összetevők segíthetnek a laktóz lebontásában, így egyes laktózérzékenyek is jobban tolerálják.

Az író könnyen beilleszthető egy egészségtudatos étrendbe, és különösen ajánlott nyári hűsítő italként, zsírszegény diétákban, vagy sportolás után regenerálóként. Tárolása hűtést igényel, és általában 5-7 napig fogyasztható frissen.

Ha egy sokoldalú, természetes és tápanyagban gazdag tejterméket keresel, az író kiváló választás – <emízében frissítő, hatásában jótékony.

Tápérték 100 ml íróban:
Kalória: 37 kcal
Fehérje: 3.3 g
Zsír: 0.5 g
Szénhidrát: 4.5 g
Cukor: 4.4 g
Rost: 0 g
Nátrium: 45 mg
Kalcium: 120 mg
Kálium: 150 mg
Foszfor: 95 mg
B2-vitamin: 0.2 mg
B12-vitamin: 0.4 µg
A-vitamin: 80 IU
D-vitamin: 3 IU