A kacsahús egy ízletes és karakteres húsfajta, amelyet a gasztronómia évszázadok óta nagyra becsül. Jellegzetesen sötét színe, zamatos állaga és gazdag zsírtartalma miatt különösen kedvelt az ínyencek körében. A kacsa húsa különleges aromával rendelkezik, amely kiválóan harmonizál gyümölcsökkel, borral és intenzív fűszerekkel.
A kacsamell és a kacsacomb a leggyakrabban használt részek. A kacsahús sütve, konfitálva vagy grillezve is különleges gasztronómiai élményt nyújt.
A kacsahús különlegessége abban rejlik, hogy egyszerre testes és kifinomult. Sütés közben a bőre ropogósra pirul, míg a hús belül szaftos marad – ez az ellentét teszi igazán különlegessé.
100 gramm kacsamell bőrrel körülbelül 330 kcal energiát tartalmaz, míg bőr nélkül ez az érték jelentősen csökken, kb. 140–150 kcal-ra. A hús fehérjében gazdag (körülbelül 18–20 g/100 g), de a zsírtartalma is figyelemre méltó – ezért mértékkel, de tudatosan ajánlott fogyasztani.
Értékes vas-, cink-, szelén- és foszforforrás, emellett jelentős mennyiségű B1-, B2-, B3- és B12-vitamint is tartalmaz. A kacsahús tehát nemcsak finom, de tápanyagokban is gazdag húsféle.
A sült kacsamell ropogós bőrrel és gyümölcsös mártásokkal (pl. narancsos, meggyes) klasszikus ünnepi fogás. A konfitált kacsacomb hagyományos francia technikával készítve omlós és gazdag ízű étel. A kacsazsírral főzés pedig a hagyományos magyar konyha egyik alapvető technikája.
Kacsahúsból készült ételek:
A kacsahús különleges élményt nyújt mind a mindennapi, mind az ünnepi étkezések során, és gazdagabbá teszi a kulináris palettát.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.