Kacsazsír egy kis üvegben és fa deszkán kanállal adagolva

Kacsazsír – A hagyományos magyar konyha rejtett kincse

Kacsazsír egy kis üvegben és fa deszkán kanállal adagolva

A kacsazsír egy hagyományos, kiváló minőségű állati eredetű zsiradék, amelyet a kacsa bőréből és alatta lévő zsírszövetből olvasztanak ki. Az így nyert zsírt krémes, világos sárgás szín és telt, karakteres íz jellemzi. A magyar és francia konyha is nagy becsben tartja – nem véletlenül.

A kacsazsír kiváló sütéshez, pirításhoz, zöldségpároláshoz, de klasszikusan kenyérre kenve is fogyasztják, például lilahagymával és fűszerpaprikával. Magas füstpontjának köszönhetően jól használható magas hőmérsékleten történő főzéshez is, anélkül hogy kellemetlen mellékíze keletkezne.

Kacsazsír felhasználása a konyhában

  • Sütéshez: krumplihoz, húsokhoz, lepényekhez
  • Kenhető formában: friss kenyérre, paprikás hagymával
  • Zöldségpirításhoz: kelkáposzta, sárgarépa, zöldbab
  • Pástétomokhoz: májkrémek, rilette alapanyagként

A kacsazsír íze mélyebb és gazdagabb a libazsírhoz képest, enyhén diós és húsos aromával. Hidegen kenhető, melegen olvadékony, így sokoldalúan alkalmazható. A háztartásokban gyakran télire is elteszik, mivel jól zárható üvegben hosszabb ideig eltartható.

Tápérték és egészségügyi szempontok

100 gramm kacsazsír körülbelül 885–890 kcal energiát tartalmaz. Zsírtartalmának jelentős része egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakból áll, amelyek segíthetnek a koleszterinszint szabályozásában és a szív- és érrendszeri egészség megőrzésében.

A kacsazsír A- és D-vitamin forrás, valamint természetesen glutén- és laktózmentes, így ételallergiások is fogyaszthatják. Mértékletes fogyasztása mellett teljes értékű zsíralapanyagként illeszthető be a napi étrendbe.

Ha természetes, gazdag ízű és jól kezelhető zsiradékot keresel, a kacsazsír tökéletes választás – hagyományos és modern konyhákban egyaránt.

Tápérték 100 g kacsazsírban:
Kalória: 887 kcal
Zsír: 99 g
Telített zsírsav: 28 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 49 g
Többszörösen telítetlen zsírsav: 10 g
Fehérje: 0 g
Szénhidrát: 0 g
Cukor: 0 g
Rost: 0 g
Koleszterin: 92 mg
Nátrium: 3 mg
A-vitamin: 780 IU
D-vitamin: 12 IU
E-vitamin: 1.4 mg