Kakaópor kis tálban és szórva fa kanállal, világos felületen

Kakaópor – A csokoládé ízének esszenciája a sütés világában

Kakaópor kis tálban és szórva fa kanállal, világos felületen

A kakaópor a Theobroma cacao növény magjából, azaz a kakaóbabból készülő, finomra őrölt por, amely az egyik legismertebb és leggyakrabban használt természetes ízesítő és színező anyag a sütés-főzés világában. Az igazi csokoládé esszenciája, amelynek karakteres, telt íze bármely édességet új szintre emel.

A kakaópor típusai

Két fő típusa van:

  • Természetes kakaópor – savas kémhatású, világosabb barna, erőteljes, savanykásabb íz
  • Dutched (holland) kakaópor – lúgosítással kezelt, sötétebb színű, lágyabb, kevésbé savas ízprofil

A sütési cél és a recept savas/lúgos összetevői határozzák meg, melyik típust érdemes választani. Például természetes kakaóport szódabikarbónával, holland kakaóport sütőporral szokás kombinálni.

Kakaópor felhasználása

  • Sütemények, brownie, muffin, torták ízesítéséhez és színezéséhez
  • Forró csokoládé, kakaós italok készítéséhez
  • Krémek, ganache, mousse sötétítéséhez
  • Díszítésre, hintésre (pl. tiramisu tetején)

Jellemzően cukormentes formában kapható, ezért édesítést igényel a legtöbb receptben. Intenzív íze miatt általában elegendő 20–30 g is egy teljes süteményhez.

Táplálkozási értékek és előnyök

A kakaópor magas antioxidáns-tartalommal rendelkezik (flavonoidok), továbbá magnézium-, vas- és cinkforrás. Étcsokoládé-érzést ad hozzáadott zsír és cukor nélkül, így tudatos étrendekbe is beilleszthető.

Tárolása

Száraz, hűvös helyen, légmentesen zárva tartandó. A kakaópor érzékeny a nedvességre és idegen szagokra, így zárható üvegben vagy tasakban ajánlott tárolni.

A kakaópor egy klasszikus, mégis univerzálisan alkalmazható alapanyag, amely nélkülözhetetlen a sütemények, italok és krémek világában.

Tápérték 100 g kakaóporban:
Kalória: 228 kcal
Fehérje: 19.6 g
Zsír: 13.7 g
Szénhidrát: 57.9 g
Cukor: 1.8 g
Rost: 37 g
Nátrium: 21 mg
Kálium: 1524 mg
Kalcium: 128 mg
Magnézium: 499 mg
Vas: 13.9 mg
Cink: 6.8 mg
B1-vitamin: 0.1 mg
B2-vitamin: 0.2 mg
B3-vitamin: 2.2 mg
B6-vitamin: 0.1 mg
Folsav: 32 µg
A-vitamin: 2 IU
C-vitamin: 0 mg
D-vitamin: 0 IU